Ugrás a tartalomra

Ingyenes szemnyomásmérés Szabadkán

2018.03.14
14:32
2018.03.14
17:44
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes szemnyomásmérést végeztek ma a Szabadkai Közkórház szemészeti rendelőjében a glaukóma elleni küzdelem világhete alkalmából. Látáskárosodást vagy akár vakságot is okozhat a zöldhályog.

Gyermekeknél is kialakulhat, de főként a 40 és 60 év közöttieket érinti. Kigyógyítani nem lehet, de kezelni igen, azonban időben fel kell ismerni. A világon több mint 70 millió ember szenved zöldhályogban, közülük minden 10. mindkét szemére megvakul. A betegek fele nem is tudja, hogy ezzel küzd, a glaukóma sokáig tünetmentes. A glaukóma elleni küzdelem világhete alkalmából szerveztek ingyenes szemnyomásmérést a szabadkai Közkórház szemészeti osztályán.

Az ingyenes vizsgálatokra 11 és 13 óra között jelentkezhettek a polgárok. Jadranka Vukelićet már elérte a betegség, ellenőrzésre jött.

Jadranka Vukelić: „Nekem glaukómám van. Már 11 éve abban szenvedek, anyukámnak is volt ilyen betegsége.”

A rizikófaktorok egyike éppen az, ha már volt a családban ilyen megbetegedés, a másik pedig a szemnyomás magas értéke. Ivan Vojnićnál normál értéket mértek, de nála egy másik szembetegséget állapítottak meg.

Ivan Vojnić : „A szemnyomás rendben van, de szürkehályog kezd kialakulni. ”

Az orvosok a zöldhályogot a látás gyilkosaként emlegetik. A látóideget támadja azon a helyen, ahol a szemből az agy felé indul a jel, amit látunk. A glaukóma nagyon komoly betegség, kigyógyítani nem lehet, de gyógyszerekkel, sebészeti vagy lézeres beavatkozással lelassítható illetve megállítható a további látáskárosodás. Ezért fontos a betegség korai felismerése.

Szabadkai Közkórház
szemvizsgálat

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.