Ugrás a tartalomra

A Petőfi-szobornál ünnepelt Óbecse

2018.03.16
19:25
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
2012-ben Óbecsén avatták fel Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrát, azóta itt emlékeznek az óbecsei magyarok az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra.

Ahogy éledezett a nemzeti öntudat, úgy vetette meg a lábát a magyar kultúrában a magyar tánc. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai és énekesei „Volt egy tánc…” címmel tartottak ünnepi műsort az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója alkalmából. Az eső a szobor mellől a terembe kényszerítette a közönséget, de a produkció így is vastapsot érdemelt. Cseszák Balázs, koreográfus, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör: „A reformkorban eszméltek rá az emberek arra, hogy szükség van a magyarság-öntudatra, mindenkinek szüksége van arra, hogy magyarnak érezze magát, és a verbunkon meg a csárdáson keresztül ez nagyon szépen kibontakozik.”

A magyar kormány 2010 óta az oktatási és művelődési támogatások mellett új gazdaságfejlesztési lehetőségeket is nyitott a vajdasági magyarok számára, a kettős állampolgárságról szóló törvény meghozatalával pedig egységesítette a magyarságot – mondta el ünnepi beszédében Molnár Viktor, óbecsei elnök (VMSZ): „Mi, határon túli magyarok nem csak a magyar állampolgárságunkat kaphattuk vissza, hanem a választójogot is. Nem csak nyelvi, kulturális, szellemi, hanem közjogi értelemben is részesei vagyunk a magyar nemzetnek. A kölcsönös bizalom, a szellemi és más kapcsolat megerősödött az anyaország és a vajdasági magyarok között. A soron következő magyarországi országgyűlési választások tekintetében mi délvidéki magyarok már nem vagyunk kívülállók.”

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával elkészült életnagyságú Petőfi-szobrot a város legfontosabb magyar vonatkozású köztéri alkotásaként tisztelik Óbecsén. A szobornál most egy emléktáblát is lelepleztek. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Óbecsén a Petőfi-szobor a művelődési egyesület nevét még inkább kiemelve arra is utal, hogy nem csak Petőfi örökségét, 1848 hagyományát, hanem az itt élő magyarságnak is olyan nyomát hagyjuk itt a jövő nemzedéke számára, amelyre büszke lehet ez a közösség.”

A megemlékezés a Petőfi-szobor megkoszorúzásával ért véget.

Óbecse
Petőfi-szobor
szabadságharc
megemlékezés

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.