Ugrás a tartalomra

Emelkedik a Száva vízszintje, árvízveszély Šabacnál

2018.03.21
08:01
2018.03.21
08:10
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Magyar Szó
Egyre jobban nő a Száva vízszintje, már nemcsak Horvátországban, hanem néhány helyen Szerbiában is bevezették a rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

Rendkívüli árvízvédelmi készültséget vezettek be kedden Šabacnál a Száva megnövekedett vízszintje miatt.

A folyó egyelőre nem öntött ki, és várhatóan nem is fog – közölte Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott vezetője. Mint elmondta, munkatársai és a helyi válságstábok március eleje óta készültségben vannak, és a terepen kísérik figyelemmel a Száva, valamint a többi, növekvő vízállású folyó szintjének alakulását. Belgrádban a Száva az Ada Ciganlija egyes részein elöntötte a kerékpárutat, Obrenovacon pedig egy üdülőtelepet, de tetemes kár egyelőre nem keletkezett.

Rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben Šabac mellett a Horvátországhoz közeli Jamena településnél is a Száva folyó 24,5 kilométer hosszán. A víz szintje itt már a 10 métert is elérte. A Száva a horvátországi Jasenovacnál továbbra is emelkedik, és a napokban további intenzív vízszintemelkedést jósolnak Horvátországban. Az eddig felállított gátak egyelőre kitartanak.

Szerbiában egyébként a Nagy-Morava völgyében lévő folyók közül szinte mindegyiknek növekszik a vízállása. A Dunára is fokozott figyelem irányul, tekintettel a hóolvadásra Ausztriában – közölte a rendkívüli helyzetekkel megbízott vezető, Predrag Marić.

Száva
árvíz
Šabac

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.