Ugrás a tartalomra

Elindult az MNT egyetemi felvételi felkészítője

2018.03.24
12:49
2018.06.28
11:28
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács ingyenes tantermi felvételi-felkészítője. A diákokat ma Zentán és Szabadkán fogadták a tanárok.

Szabadkán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium épületében tartották meg a felkészítő program megnyitóját. Az észak-bácskai településen hét, míg Zentán két tantárgyból szerveznek órákat a diákok számára. Idén a legnagyobb érdeklődés a matematika és a biológia iránt volt.


Sőreg Enikő most még Zentán, a későbbiekben pedig Újvidéken szeretne matematikát tanulni. „Úgy gondolom, hogy amellett, hogy emelt matekot tanulok, szükségem van még a felvételi-előkészítőre matematikából. Az informatikát is felvettem, csak a kettő egy időpontban van, így nem tudok mindkettőn ott lenni, csak matematikán.”

Varga Róbert, Szabadka: „Tényleg kivételes dolog, mert ingyen el lehet jönni a felkészítőkre és azt a tananyagot nyújtják, ami a felvételin lesz egy adott főiskolán vagy egyetemen.”

A felkészítő folyamat két részből áll. Február elseje óta egy elektronikus felületen regisztrálhattak a diákok, és ott egy bizonyos mennyiségű tananyagot találtak, amivel már ismerkedhettek, megpróbálhatták megoldani, felmérhették saját tudásukat. Most viszont, a második részben személyesen is találkoznak felkészítő tanárokkal.

Csikós Pajor Gizella, matematikatanár, Zenta: „Ilyenkor ők látnak egy kidolgozott, részleteiben kidolgozott feladatsort, és akkor talán ennek alapján könnyebben meg is tudnak indulni az otthoni, önálló gyakorlásban is.”

A tervek szerint több hétvégén keresztül találkoznak szombat délelőttönként a tanulók és a tanárok, majd pedig Újvidéken töltenek két napot.

Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Április utolsó hétvégéjén, 28-án és 29-én lesz egy hétvégi felkészítő tábor Újvidéken, az Európa Kollégiumban. Azonban ezzel még nem fog befejeződni a felkészítő, mert a legnagyobb szükség éppen júniusban van, amikor a gyerekek már túl vannak az érettségin, és akkor már kizárólag csak a felvételire tudnak koncentrálni.”

A felkészítő az MNT komplex ösztöndíjprogramjának egy szegmense, amelyet a magyar kormány támogat.

Magyar Nemzeti Tanács
felvételi felkészítő

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.