Ugrás a tartalomra

Orbán: a Zsinagóga átadása a történelmi emlékezések érzésvilágát nyitja meg

2018.03.26
14:39
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić szerb államfő ma ünnepélyesen átadják a felújított szabadkai Zsinagógát.

A magyar miniszterelnök az átadó előtt az új Magyar Médiaházba, a Pannon RTV székházába is ellátogatott, ahol interjút adott a Pannon Televíziónak.

Orbán Viktor a Pannon Televíziónak elmondta, a Zsinagóga átadása a történelmi emlékezések érzésvilágát nyitja meg, hisz egy sokat szenvedett és kis híján kiirtott közösségről van szó. Hozzátette, a zsidó közösségnek az a része, amely megmaradt, fontos, ugyanis a kulturális tevékenységük jelentős az egész Kárpát-medencében.

Orbán Viktor, miniszterelnök, Magyarország: „Van egy olyan üzenete is a mai eseménynek, hogy mi kitartunk amellett az Európa mellett, aminek az Ótestamentum is meg az Újtestamentum is, a zsidóság és a kereszténység is része. Ebből a kultúrából nőtt ki az az Európa, ami nekünk fontos, s mi ebben az Európában szeretnénk élni, és Közép-Európa, amelyhez szerintem Szerbia is tartozik, ennek a régi, klasszikus Európának a fönntartásában, megújításában érdekelt, és semmiképpen nem akarjuk ezt föladni, tehát ragaszkodunk hozzá.”

A teljes interjút 18 órakor láthatják a Pannon Televízióban.

Orbán Viktor
Zsinagóga
Szabadka
Pannon
médiaház

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.