Ugrás a tartalomra

A Rákóczi Szövetség 450 csomagot hozott a leendő elsősöknek Vajdaságba

2018.03.28
08:15
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
A Rákóczi Szövetség jóvoltából április elsejéig 450, szórványvidéken élő leendő vajdasági magyar elsős kap ajándékcsomagot. A csomagosztás Bánátban kezdődött Nagykikindán és Nagybecskereken.

A szülők elhatározását erősítik az anyaországból érkező támogatások, a leendő elsősök pedig örülnek az ajándéknak.Lackó Ármin, előkészítő-csoportos. Muzslya: „Kaptam még Magyar Népmesét. Majd olvasunk. Jó lesz!”

Nagybecskerek Város területén tavaly 47 magyar elsős diák volt. Idén valamivel kevesebben lesznek, de jó hír, hogy a magyar első osztályok megmaradása sehol sincs veszélyben. Vidrács Krisztina, Magyar Nemzeti Tanács: „Negyvenegy előkészítő-csoportos diákunk van. Ami azt jelenti, hogy Muzslyán a Hófehérke óvodában 19 gyermek, a Tücsök óvodában nyolcan vannak, Becskereken a Kolibri óvodában két előkészítő csoportos, Lukácsfalván három, illetve Szentmihályon kilencen vannak.”

A bánáti magyar szülők többsége a magyar tannyelvű oktatást választja gyerekének, és számukra minden támogatás fontos. Sziller Eszter, szülő, Muzslya: „Kislányom a Tücsök óvodába jár. Végzős csoportba. Hatan fejezik az idén. Ez a támogatás sokat jelent nekünk, mert mindenkinek kell egy ilyen támogatás. Még egy kislányunk van. Őis magyar nyelven fejezi az iskolát majd.”

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a beiskolázási csomagoknak a kiosztását. Jerasz Anikó, elnök, MNT Végrehajtó Bizottsága: „Nagykikindán és Nagybecskereken került sor a Vackor Program bemutatására, valamint a budapesti Rákóczi Szövetség által biztosított iskolakezdési csomagok kiosztására. A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor alapkezelő zrt.-nek köszönhetően tudja a Vackor Programját már nyolc éve bemutatni, illetve megvalósítani.”

A Rákóczi Szövetség az idén 450 csomagot biztosított a leendő vajdasági magyar elsősök számára. Csáky Csongor, főtitkár, Rákóczi Szövetség: „Igyekszünk megszólítani a gyereket is, illetve a szülőt is, és egy bátorítást, egy impulzust adni annak érdekében, hogy jól döntsön akkor, amikor majd a döntéshez jut.”

A csomagok negyven szórványtelepülésen, 21 önkormányzat területén kerülnek kiosztásra, még a húsvéti ünnepek előtt.

Rákóczi Szövetség
csomag
Vajdaság
MNT
vackor
Jerasz Anikó

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.