Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa polgármestere: az ivóvizet nem mérgezte a nyersolaj

2018.04.03
14:51
2018.04.03
15:27
Forrás
Pannon RTV
Ma délelőtt Fejsztámer Róbert látogatást tett a Bicskei-tanyán, ahol még március 12-én nagyobb mennyiségű frissen kiaknázott nyersolaj öntötte el az egyik olajkút körüli szántóföldet.

A frissen kiaknázott nyersolaj még március 12-én öntötte el Bicskei Péter szántóföldjét. Azóta sem történt semmi változás, kártérítést nem kapott, a nyers kőolaj még mindig ellepi a szántóföldet, az olajkút viszont azóta már nem működik. „Azóta nekünk nincs nyugtunk, erről 50 méterre a kút, amarról 80 méterre a kút, zörög, csattog mindig. Jelenleg ez áll, hogy miért, állítólag be van dugulva a cső, nem jön kőolaj, nem bírják hordani, meg nem is merik tovább, mert elég nagy kárt csináltak, kieresztették az ő hibájukból, mert nem vigyáztak.”

A baleset után a környékbeli lakosok rögtön értesítették az önkormányzatot, akik az esetet jelentették a tartományi szerveknek, akik több felmérést is végeztek a helyszínen. Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester ellátogatott a helyszínre. „Március 16-án kértük fel a tartományi szerveket, hogy végezzenek talajanalízist és vízanalízist, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy meddig szivárgott le az a kőolaj, ami kiömlött a szántóföldre. A vízanalízis már megérkezett és ott kimutatták, hogy szerencsére az ivóvizet nem mérgezte, károsította az a kőolaj, ami kiömlött a kútból, azonban a földanalízis kapcsán még nem érkeztek meg az eredmények, így nem tudunk semmi biztosat mondani. Az szabad szemmel is látszódik, hogy a kőolaj még mindig fent van a föld felszínén, és valójában nem sikerült a NIS munkatársainak teljes mértékben szanálni ezt a kárt.”

Bicskei Péter a környezetszennyezés mértéke miatt az idei évben biztosan nem tudja használni az olajkút melletti szántóföldjét, így csak a kártérítésben bízhat.

nyersolaj
ivóvíz

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.