Ugrás a tartalomra

266 éve telepítették újra Doroszlót

2018.04.05
21:31
2018.04.06
21:04
Forrás
Pannon RTV
Az eső sem tántorította el a helyieket attól, hogy megünnepeljék Doroszló újratelepítését, amely 266 éve történt.

A rendezvényt a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a Kuckó Gyermeksarok szervezte.

Mint sok más településen, Doroszlón is nagy gondot okoz a kivándorlás. Számos fiatal elhagyta szülőfaluját, de vannak olyanok, akiket bárhova is sodort az élet mindig visszatért nyugat-bácskai falujába.

Gellér Eszter: „Nem tervezek kimenni külföldre. Jelenleg dolgozom, gyorsan találtam munkát, igaz Zomborban. Mindennap utazom, de nem hagynám el soha. Éltem Szabadkán is, éltem Újvidéken is, és mindig visszatértem a végén.”

A falu újratelepítésének ünnepség a főút mellett álló nagy kereszt megkoszorúzásával kezdődött. A beszédek után az összegyűltek átvonultak a művelődési egyesület székházába.

Lennert Móger Tímea, szervező: „Itt, a művelődési egyesületben folytatódik tovább az ünnepi program. Verebes Krnács Erikáék érkeztek Zentáról, akik József Attila műsort mutatnak be zenésztársak és előadóművészek segítésével, közreműködésével.”

Pelt Ilona, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője büszke a faluban megvalósított projektekre és bízik benne, hogy ez a jövőben sem változik majd: „Úgy érzem, hogy ez a közösség élni akar és élni tud és élni fog. Ezt számos tény támasztja alá. Nem szeretném felsorolni mindazt a gazdasági fejlesztési, közösségfejlesztési, egyházi fejlesztési projekteket, amiket ebbe a faluba elkezdtek, de azt gondolom sok nagy város megirigyelné azt az összeget, ami ez a három év alatt ide érkezett projekt szintjén. Úgy érzem, hogy településként hagyományainkra építjük a jövőt és azt gondolom, az itt élő dolgos emberek hosszú távon fent fogják tartani ezt a hagyományőrző falut.”

A műsor után a vendégeket finom falatok várták.

Doroszló
újratelepítés

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.