Ugrás a tartalomra

Egyházmegyei presbiteri konferenciát tartottak Bácsfeketehegyen

2018.04.07
17:58
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen beszédet tartott Békefy Lajos, református lelkész, teológus, valamint Békefy-Röhrig Klaudia református lelkipásztor. Az eseményen a reformáció jövőjéről volt szó.

Mintegy 80 református hívő gyűlt össze azon a konferencián, amelyet Orosz Attila lelkipásztor szervezett Bácsfeketehegyen. A rendezvény istentisztelettel kezdődött, majd Békefy-Röhrig Klaudia református lelkipásztor folytatta beszédével, melyben a nők szerepvállalásáról beszélt a vallásban. „Itt a mi vidékeinken nagyon sok nő egylet és református szorgalmas, hitből fakadó munka volt, és úgy gondolom, hogy ma is van, és ennek folytatása is lesz, mert ha a gyerekeket úgy neveljük hitre, akkor ők is bizonyára a református egyházhoz tartozásukban megerősödnek és imádkozó szorgalmas emberek lesznek.”

A reformáció mint hitvallás, manapság egyre inkább a harmadik világbeli országokban kezd népszerűvé válni - mondta Békefy Lajos református lelkipásztor. Hozzátette, hogy Kínában és Brazíliában elképesztően népszerű a fiatalok körében a kereszténység. „Úgy tűnik, a kereszténység hangsúlya Európából áttevődik a valamikori úgynevezett harmadik világ országaira, hiszen ezért is nevezték el a mostani egyházi mozgásokat a harmadik egyház korszakának.”

Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkipásztor elmondta, hogy az ilyen rendezvényeknek erős közösségmegtartó és közösségerősítő szerepe van a régióban. „Két célja van az én meglátásom szerint. Egyrészt ahogy mondottam is, közösségformáló ereje van, hiszen egy ilyen zsinat presbiteri elvű egyházban, el is hangzott az előadásokban, nálunk a paritás elvén alapszik az egyház vezetése. Tehát van világi vezetés, és a presbitériumoknak döntő fontosságú szerepe van a református egyházban. Ilyenkor találkoznak egymással, tapasztalatot cserélnek az egyházmegye presbiterei, elöljárói.”

Az eseményre Vajdaság több településéről is érkeztek résztvevők.

presbiteri
konferencia
Bácsfeketehegy
Orosz Attila

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.