Ugrás a tartalomra

Pravoszláv húsvéti szokások

2018.04.08
18:01
2018.04.08
20:09
Forrás
Pannon RTV
Festett tojás, főtt tojás és sonka, ebben teljesen megegyeznek a katolikus és pravoszláv húsvéti szokások.

A különbségek elsősorban a sajátos ételekben vannak. Velebiten, a Kravić család tanyáján a főétel ezúttal is a hagyományos nyárson sült bárány volt.

A pravoszláv húsvétra való készülődés a Kravić családban is nagypénteken kezdődött. A család hölgytagjai húsvéti tojást festettek és megfőzték a sonka mellé a szombati reggelire szánt tojásokat is. Egy festett tojásnak azonban külön szerepe van, mondja Marija Kravić, Miloš Kravić lánya, aki Montenegróból látogatott haza a családi ünnepre.

Marija Kravić: „Az első, „házvédelmezőnek" nevezett piros tojás egész évben a házban marad, védi azt, őriz és segít minket, míg az előző húsvétról megmaradt tojást valahol a házban vagy a kertben elássuk.”

A család felnőtt férfitagjai húsvétvasárnap délelőttjén a főétel, azaz a nyárson sült bárány készítésével foglalatoskodtak.

Miloš Kravić: „A bárány 4-4 és fél órán át sül parázson, hogy a közepe és a húsban leggazdagabb részei egyenletesen átsüljenek.”

A családtagok minden jelentős ünnepet itt tartanak meg, ahol egy líkai etnoházat is kialakítottak a háziak. Ezzel is azt szerették volna elérni, hogy a faluból elszármazottakat a múltra emlékeztessék - mondta Danilo Kravić: „Azért találtuk ezt ki, hogy a látogatók, a turisták és persze azok, akik Velebitről Újvidékre, Belgrádba, Szabadkára, Zentára, Magyarkanizsára vagy távolabbra költöztek örömmel látogassanak el ide, ahol sok régi dolgot, emléktárgyat állítottunk ki.”

A nyárson sült bárányhúst gyöngytyúkleves, sült paprika, húsvéti pogácsa és finom torta kíséretében tálalták fel. A Kravić családban a szombat reggeli főtt sonka mellé egy speciális líkai tejterméket, az úgynevezett basat (bászát) is az asztalra teszik. Az ortodox hívők hétfőn meglátogatják szeretteik sírját a temetőben, ahova tojást is kivisznek.

pravoszláv húsvét
Velebit

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.