Ugrás a tartalomra

Még mindig sok a migráns Horgoson

2018.04.12
13:42
2018.04.12
20:03
Forrás
Pannon RTV
Magyarkanizsa községben továbbra is gondot okoz a bevándorlók jelenléte, habár az előző évekhez képest már kevesebben vannak.

Az illetékesek próbálják orvosolni a problémát, ám a jó idő beköszöntével ismét nagyobb nyomásra számítanak.
A magyar-szerb határ közelében a Bácska-birtokon van a központjuk a migránsoknak. Ott gyülekeznek az illegális bevándorlók. Ma délelőtt mintegy 20-30 menekült tanyázott az elhagyatott épületekben és környékén.

Ali Hamzah állítása szerint 15 éves, nem rég érkezett Szerbiába. Három hete éli mindennapjait a Bácska-birtokon. Az egyik épületet már saját lakhelyének tekinti.

Horgos közvetlen központjában már nincs olyan sok migráns mint pár évvel ezelőtt. Néhányan azonban be-betérnek a boltokba, ami továbbra is probléma, mondják a helyiek.

Bíró Etelka, lakos, Horgos: „Vannak itt-ott négyen-öten, de nem úgy van, hogy csoportostól járják a falut. Hallottam, hogy a határ környékén volt egy állami birtok, oda lehorgonyoznak, ott telepszenek le. Várják a lehetőséget, hogyan csúszhatnak át a határon.”

Jelenleg Horgos a gócpont, habár Magyarkanizsán is hetente megtörténik, hogy egy-egy kisebb csoport átvándorol. Ezek az emberek mind Horgosra tartanak, és onnan ki tudja, hova tovább - mondta a község menekültügyi megbízottja.

Lackó Róbert, Magyarkanizsa község menekültügyi megbízottja: „Horgoson még mindig elég szép létszámban vannak jelen, főleg a Bácska-birtokon. Azt hiszem, hogy a tegnapi információm és a ma reggeli arról szól, hogy ott 60-70 személy tartózkodik jelenleg is. Felügyelet alatt vannak, hiszen a köztársaság részéről a menekültügyi biztosok két embert biztosítanak a mai napig is, 24 órában.”

A bevándorlók sokszor beköltöznek elhagyatott házakba, ilyenkor az illetékes szervek kénytelenek közbelépni. Egy illegális tábort pedig már sikerült felszámolniuk, mondta Lackó Róbert. Az illegális bevándorlókat, amint belépnek az Európai Unió területére, a határrendészek elfogják és visszaküldik őket Szerbia területére. Ez szinte mindennapos eset Horgoson és környékén.

Horgos
Magyarkanizsa
migráns

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.