Ugrás a tartalomra

Első ízben emlékeztek meg a második világháború velebiti áldozatairól

2018.04.13
14:53
2018.04.13
17:03
Forrás
Pannon RTV
Velebiten ma délelőtt első ízben emlékeztek meg a magyar csapatok 1941-es bevonulása során ártatlanul kivégzett falubeli szerb áldozatokról.

A temetőben álló emlékművön, amelyet a kivégzettek hozzátartozói emeltettek, hét velebiti neve szerepel, de két ismeretlennel együtt összesen kilenc áldozata volt az akkori eseményeknek. A megemlékezés Jovica Mojsilović pravoszláv pap egyházi szertartásával és megemlékezésével kezdődött. A helyi közösség most először szervezett megemlékezést.

Milica Maljković, tanácselnök, Velebit HK: „Szép és nagyon örülök neki, olyan, mint mikor magánemberként tisztelgünk szeretteink emléke előtt. Amennyire emlegetjük őket, annyira fogunk emlékezni rájuk, és annyit élnek velünk tovább.”

Emlékező beszédében a velebiti születésű Miloš Kravić, a magyarkanizsai községi képviselő testület elnöke elmondta, hogy a 44-es ártatlan magyar áldozatok legutóbbi megemlékezésén beszélték meg, hogy a jövőben minden évben Velebit is megemlékezik saját mártírjairól. Hozzátette: „A mi hatalmas felelősségünk, hogy akik itt élünk, mint az egyik és a másik nép képviselői, viseljük a felelősség és a kötelesség súlyát, hogy mindazt, ami előttünk áll az itt élő emberek javára valósítsuk meg.”

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester szerint a szerb és a magyar nép békés egymás mellett élésének záloga, hogy megbocsájtjuk az elkövetett bűnöket, az áldozatokról pedig mindkét oldalon kölcsönösen megemlékezünk. „Ha meg van a közös együttgondolkodás, együtt lét, együtt élés, akkor az a minimum, hogy egymás történelmét és emlékeit tiszteljük, és a magunk módján el is fogadjuk, a mai megemlékezésnek is ez az egyik sarokköve.”

A megemlékezés végén az észak-bánáti körzet, a községi önkormányzat, a velebiti helyi közösség és az áldozatok hozzátartozóinak képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. Végül megtörték a megáldott kenyeret és szétosztották a jelenlévők között, akik közül sokan távolabbi településekről jöttek haza szülőfalujukba erre a megemlékezésre.

Velebit
megemlékezés

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.