Ugrás a tartalomra

Nem kell többé műszaki vizsgára vinni a fékrendszerrel nem rendelkező mezőgazdasági eszközöket

2018.04.16
14:01
2018.04.16
17:20
Forrás
Pannon RTV
A szerbiai Köztársasági Képviselőház egy hónappal ezelőtt szavazta meg a közlekedésbiztonsági törvény módosítását.

Ennek köszönhetően nem kell többé műszaki vizsgára vinni a fékrendszerrel nem rendelkező mezőgazdasági eszközöket. Ezeket egyébként az Európai Unióban sem kell bejegyeztetni.
Elsősorban azokról a kapcsolható eszközökről van szó, amiket általában a szántóföldeken használnak, ilyenek a trágyaszórók, permetezők, prések, nagy tárcsák, amelyek gyárilag nem rendelkeznek sem beépített légfékkel, sem irányjelzővel. Ezeket a traktor a saját súlyával állítja meg, azért nincs semmilyen gyári fékberendezésük.

Éppen ezért merült fel a kötelező bejegyeztetés és a műszaki vizsgálat során ez a probléma. Ezek a kapcsolható eszközök most kikerültek a bejegyzési kötelezettség alól, illetve műszaki vizsgára sem kell vinni őket.

Takács Tibor, Ludas: „Nálunk a mezőgazdaságban, főképp a kistermelőknek, minden pénz, amit nem kell kiadni, nagy segítség. Tehát egy traktor után, öt-hat-kilenc kapcsolható eszköznek a regisztrálása az nekünk mind terhelés volt, tehát ez csak jó irányba mozdította el a dolgokat.”

Ludason az elmúlt években, a most már hatályon kívül helyezett törvénynek eleget téve, sokan bejegyeztették kapcsolható eszközeiket. Telefonon kerestük a szabadkai közlekedési rendőrség illetékeseit, érdeklődésünkre azt mondták: akik regisztrálták ezeket az eszközöket, azoknak továbbra is műszaki vizsgára kell majd vinni azokat. Nyers Bakó Gézának csaknem ötszáz eurójába került a trágyaszóró bejegyzése. „Belementem, leregisztráltam, van táblám, van könyvem. De ezt nem tudom elfogadni, hogy egyszer kell, egyszer nem kell. Ezt nem tudom hova tenni.”

A Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén Fehér László, közlekedésbiztonsági szakember pontosította, mi is az amit nem kell ezentúl regisztrálni.

Fehér László, közlekedésbiztonsági szakember: „A traktorhoz kapcsolható olyan eszközöket, amelyek munkavégzésre használhatók és használják és azzal mennek a földekre. Tehát ez azt jelenti, hogy a traktoristák nehogy azt gondolják most, hogy ha pótkocsit kapcsolnak hozzá, amivel szállítanak, hogy nem kell. Csak amivel munkákat mennek végezni a határba.”

A műszaki vizsgáztatók azt mondják, ők még semmilyen értesítést nem kaptak az új törvénymódosításról. Egyébként is, mivel fékrendszerük nincs, eddig is egyedül csak a kapcsolható eszközök fényberendezéseit tudták ellenőrizni.

kapcsolható eszköz
közlekedésbiztonsági törvény

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.