Ugrás a tartalomra

Lemondott a szlovák belügyminiszter

2018.04.16
22:21
Forrás
MTI
Bejelentette lemondását hétfőn Tomás Drucker szlovák belügyminiszter.

Tomás Drucker, aki a szlovák kormány néhány hete lezajlott, széles körű átalakítása során került a belügyi tárca élére, azzal indokolta távozását, hogy nem akar megosztó tényező lenni abban a kérdésben, hogy Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány megmarad-e a posztján.

Tibor Gaspar leváltását számos tüntetésen követelték Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása után, a rendőrfőkapitány távozása a tüntetők egyik fő követelése volt. Kuciakot, aki elsősorban adócsalással összefüggő bűnesetekkel foglalkozott, feltehetően a munkája miatt ölték meg.

A távozó belügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta: "kérték tőle" a rendőrkapitány leváltását, de azt nem tartja sem helyesnek, sem igazságosnak. Hozzátette, hogy nem akart megosztó tényező lenni, s úgy gondolta ilyen körülmények között nincs joga arra, hogy megmaradjon a belügyminiszteri poszton, ezért választotta a távozást.

Tomás Drucker, aki korábban az egészségügyi tárcát vezette, azután lett belügyminiszter, hogy a tárca előző vezetője, Robert Kalinák lemondani kényszerült az újságíró gyilkosság után kezdődött tüntetések és az azok mentén kialakult belpolitikai válság hatására.

A Fico-kormány átalakításával létrejött, Peter Pellegrini vezette új szlovák kormánynak március végén szavazott bizalmat a pozsonyi törvényhozás. Az új miniszterelnök kinevezése után az országban zajló tüntetéshullám némileg veszített lendületéből és hangerejéből, de nem szűnt meg. A legutóbbi ilyen tüntetést vasárnap tartották Pozsonyban, a megmozduláson - amelyen a szervezők becslései szerint több tízezren vettek részt - a leghangosabb követelés Tibor Gaspar rendőrfőkapitány távozása volt.

Az újságíró-gyilkosság után kezdődött, "Tisztességes Szlovákiáért" mottóval szervezett megmozdulásokon elhangzó követelések az elmúlt két hónap során folyamatosan változtak. Időközben a követelések jelentős része - beleértve az előző belügyminiszter, majd Robert Fico korábbi kormányfő távozását - teljesült. Robert Fico az újságíró-gyilkosság után történteket többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott." Fico március 15-én végül benyújtotta lemondását, és Peter Pellegrini vezetésével alakult új kormány Szlovákiában.

Szlovákia
Tomás Drucker

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.