Ugrás a tartalomra

Újvidéken ülésezett a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Közgyűlése

2018.04.18
17:13
2018.04.18
20:34
Forrás
Pannon RTV
A kulturális, oktatási és szociális kérdésekben illetékes bizottságok 50. alkalommal ültek össze.

Az ülés témája a tagországok regionális és kulturális együttműködése volt a multikulturalizmus jegyében.

A Közgyűlést elsőként Igor Bečić, a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés szerb parlamenti küldöttségének állandó tagja köszöntötte, majd a tartományi házelnök, a Vajdasági Kormány elnöke és Újvidék polgármestere mondtak üdvözlő beszédet. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke köszöntőjében a régiók közötti és parlamentáris együttműködés fontosságáról beszélt. Elmondta, a többnemzetiségű és többnyelvű Vajdaság több ilyen és hasonló regionális együttműködés aktív részese.

Újvidék polgármestere szerint az ülés helyszíne tökéletes, ha figyelembe vesszük annak témáját, hiszen Újvidék mindig is közismert volt multikulturalizmusáról. Miloš Vučević, polgármester, Újvidék: „Ha figyelembe vesszük a témát, amellyel önök, a bizottság tagjai foglalkoznak, bátorkodom elmondani, hogy Újvidék az a hely, ahol joggal beszélhetünk multikulturalizmusról, mert ezek az értékek képezik ebben a városban a valóságot.”

A Tartományi Kormány elnöke szerint nemcsak Újvidékre és Vajdaságra, hanem Szerbia egészére nézve is fontos, hogy itt zajlik a kulturális, oktatási és szociálisügyi bizottságok ülése. Az ülésen oktatási, kulturális és gazdasági témák és terítékre kerültek.
Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Először is szeretném megköszönni a kezdeményezést, hogy idén Szerbiában, Vajdaság Autonóm Tartományban kerüljön sor erre a fontos találkozóra, hiszen ez rendkívül jó alkalom számunkra, hogy bemutassuk nemzeti és regionális értékeinket.”

Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés a Fekete-tenger partvidékén és a környezetükben fekvő államok gazdasági együttműködési fóruma. A szervezetet 1992-ben alapították. Célja, hogy a Fekete-tenger medencéjének békéjét és stabilitását fejlessze, továbbá a gazdasági együttműködést erősítse.

Újvidék
Igor Bečić
Pásztor István

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.