Ugrás a tartalomra

Bukovinai székelyek Bácskában

2018.04.19
14:38
2018.04.19
18:51
Forrás
Pannon RTV
A bukovinai székelyek Bácskában elnevezésű kiállítást nyitották meg ma a Szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlat a bukovinai székelyek bácskai három és fél évének történetét mutatja be, egyebek mellett fotókon és tárgyi emlékeken keresztül. Az eseményen beszédet mondott Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A bukovinai székelyek bácskai történetéről a kiállítás mellett egy katalógus is készült, amelyből az érdeklődők még részletesebben megismerkedhetnek a bukovinai székelyek történetével. Papp Árpád, néprajzkutató, Szabadkai Városi Múzeum: „Ami rendkívül fontos a témában és a kiállításban, hogy a második világháború alatti etnikai viszonyokat is tárgyalja. Olyan mondanivalót prezentál, ami számunkra eddig nem volt elérhető.”

Nagyon hiányoznak a bukovinai székelyekhez kötődő kutatások és projektek, de szerencsére néhány hónap múlva egy tudományos konferencia is lesz a kiállítással kapcsolatban, valamint műhelymunkákat is szerveznek - mondta Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. Más helyszíneken is bemutatják a tárlatot a tervek szerint. „Konkrétan még nincsenek meg az utak, de az al-dunai székelyekhez el szeretnénk juttatni. Egyelőre az a biztos, hogy a tudományos konferencia és a műhelymunkák megvalósulnak.”

A bukovinai székelyek egy magyar népcsoport, akik az egykori Bukovinában telepedtek le, és öt falut népesítettek be. A valamikori Bukovina mostanra Románia és Ukrajna között van felosztva. A bukovinai székelyek betelepítése 1941-ben, vagyis 77 évvel ezelőtt kezdődött meg Bácska területére. A szabadkai kiállítást Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. „Ez a kicsiny népcsoport, mintegy 15 ezres népcsoport új hazára lelt itt a Bácskában, próbált megkapaszkodni. Nem neki köszönhető az, hogy ez nem sikerült, hiszen az újabb váltás során, 1944-ben a visszatérő partizánok, illetve a szovjet hadsereg előrenyomulása miatt egyik napról, vagy egyik óráról a másikra '44 októberében el kellett innen menekülniük.”

A bukovinaiak 1944-ben után Magyarország területén telepedtek le. A szabadkai kiállítást a magyar nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A tárlatot június végégig tekinthetik meg az érdeklődők az észak-bácskai város múzeumában.

Szabadka
Szabadkai Városi Múzeum
székelyek

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.