Ugrás a tartalomra

Szakmai találkozót szerveztek történelemtanároknak Szabadkán

2018.04.21
12:48
2018.04.22
16:25
Forrás
Pannon RTV
Az esemény az 1944-45-ös délvidéki ártatlan magyar áldozatok emlékének megőrzése volt a célja, illetve az, hogy a történéseket úgy adják át a diákoknak, hogy az figyelemfelkeltő legyen a számukra.

Bogner István édesapja is az 1944-45-ös délvidéki vérengzés áldozata lett. Sokan háborús bűnösnek tartották, és ez rányomta bélyegét fia életére is. Ma már tisztelet övezi származásáért, most Szabadka Város Kegyeleti Bizottságának elnöke. „Azért hívtuk meg a magyar és történelem szakos tanárokat, hogy ők később majd a diákjaikkal kimenjenek a helyszínre, a helyszínen tartsanak órát. Vállaljuk a Kegyeleti Bizottság tagjai közül néhányan, hogy akkor kimegyünk mi is a 44-es parcellába, és ott a helyszínen mesélünk ezekről az eseményekről.”

Szabadka Város Kegyeleti Bizottsága eddig legfontosabb feladatának az 1944-45-ös áldozatokról való megemlékezést tartotta. Kern Sólya Mária, alelnök, Kegyeleti Bizottság, Szabadka: „Ezért hívtuk meg ma a történelem tanárokat és tartunk egy ilyen első, kezdeményező tanulmányi napot és szeretnénk ezt majd folytatni, hogy legyenek utánunk is, a következő generáció között is olyanok, akik majd emlékeznek és őrzik az emléket. ”

Ha közismert embereken keresztül mutatják be a múltat, akkor rögtön fel lehet kelteni a fiatalok érdeklődését, akik rájönnek, hogy ami történt, az a dédszülei korosztályával történt meg, és akár a dédnagymamája is lehetett volna áldozat vagy tettes.
Bertáné dr. Varga Judit, történész, Terror Háza Múzeum, Magyarország: „Azt mondjuk el, hogy ha eddig nem tették, jobban tanuljanak történelmet, mert akkor értik meg a jelenkorukat. Főleg egy ilyen 20. század után muszáj megérteni, hogy mi történt és miért úgy reagálnak ma az emberek, akár családon, rokonságon, baráti körön belül, akár a szélesebb közéletben, ahogy. Hiszen ne felejtsük el, ezek a fiatalok 18 évesen választópolgárokká válnak.”

Az akkori történésekről azóta is folynak kutatások. Cseresnyésné Kiss Magdolna, kuratóriumi elnök, Keskenyúton Alapítvány: „Semmit nem tudunk például a délvidéki apácákról. Minden faluban, minden községben volt egy-egy apácarend, apácazárda, senki soha nem mérte fel az ottani áldozatok számát, hova tűntek az apácák Délvidékről?”

A díszterem előcsarnokában egy vándorkiállítás nyílt a történésekről. Az akkreditált szakmai továbbképzésen az előadások mellett filmvetítés is volt, valamint a mintegy 50 résztvevő kilátogatott a Zentai úti temető 44-es parcellájához. A rendezvény a Vajdasági Pax Romana és a Magyar Nemzeti Tanács társszervezésében valósult meg.

Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.