Ugrás a tartalomra

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny Zentán

2018.04.23
14:13
2018.04.23
17:52
Forrás
Pannon RTV
A zentai Alkotóházban ma reggel tartották meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny egyik elődöntőjét. Az óvodások mérték össze tudásukat.

A Szűgyi Ferenc, Nagy Abonyi Ágnes és Bajtai Éva összetételű zsűri öt gyereket juttatott tovább a döntőbe.
Nyolc óvodás mérettette meg magát az elődöntőben. Reperger Maja továbbjutott a fináléba. Rácz Szabó Nagy Rózsa óvónő készítette fel a versenyre. A továbbjutó Az aranytollú liba című magyar népmesét választotta erre az alkalomra.

Reperger Maja, versenyző: „Nagyon jó és vicces mese, ezért nekem ez tetszett. Meg azért is, mert mindenféle nevek vannak benne, meg a királykisasszony is tetszett.”

Az előző évekhez képest idén kevés óvodás versenyzett, de nagyon erős volt a mezőny, mondta Bajtai Éva zsűritag. Hozzátette, több szempontot is figyelembe vettek mielőtt meghozták a döntést: „Nagyon fontos a természetesség, hogy minél természetesebben adják elő a gyerekek a mesét. Az is fontos, hogy milyen mesét választottak, tehát, hogy olyan jellegű mesét mondjanak, amit még nem hallottunk. A biztos szövegtudás is fontos a gyerekeknél. Ezek az legfontosabb szempontok.”

Juhász Lassú Kornélia főszervező elmondta, 24. éve rendezik meg a versenyt: „A népmese egy hidat képez a múlt és a jelen között. És a hagyományokat illetően egy hidat tud képezni a jövőbe is. Hiszen a népmese az, amely összekapcsolja a magyarság múltját a jelennel és talán a magyarság jövőjével is.”

A főszervező hozzátette, meseillusztrációs versenyt is hirdettek. A beküldött munkákból a döntőn nyílik majd kiállítás, amit várhatóan május 26-án tartanak majd a Zentai Alkotóházban.

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny
Zenta

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.