Ugrás a tartalomra

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok a gyümölcsösökben

2018.04.23
21:11
2018.04.25
16:06
Forrás
Pannon RTV
A virágzás után várhatóan tovább folytatódnak a talajmunkálatok és a gyomok eltávolítása is.

A szőlőültetvényekben most fontos feladat a terep rendezése. A horgosi Bíró Nándornak tízezer tőkéje van és hat fajta szőlőt termeszt. A tavaszi munkálatokat már megkezdte az ültetvényen. „Jelen pillanatban most várjuk a fakadást teljes mértékbe, hogy lássuk, hogy milyen károkat okozott a tél. Megtörtént az úgynevezett kinyitása a szőlőnek. Megmetszettünk, megigazgattuk a drótokat. Most már várjuk a hajtásokat. Az az igazság, hogy előre tudjuk, hogy vannak szőlők, amelyek nem viselték el a telet.”

A hideget a termelő szerint a legkevésbé a rajnai rizling, a cabernet és a chardonnay sínylette meg. Azonban más fajták már jóval nehezebben viselték el az elnyúló telet.

A termelők szerint a kék frankos szőlőfajta viselte a legnehezebben a későn érkezett fagyokat. Egy átlagos tőkén megközelítőleg 12 új hajtás kellene, hogy legyen. Most azonban csak egy-két hajtást lehet megszámolni.

A szőlősök mellett a többi gyümölcsösben is megkezdődtek a munkálatok. Somogyi Mihály, termelő, Hajdújárás: „Ilyenkor a virágzás ideje alatt keveset szoktunk mozogni, hogy ne zavarjuk a méheket, de viszont a vegyszeres védekezésnek mindenképp meg kell történnie. Tehát a permetezések azok mennek. A virágzás a héten le fog bonyolódni és tovább folytatódnak a talajmunkálatok, meg akik gyomirtóznak. A gyomirtózást is végzik, akik eddig nem végezték el. ”

A termelők almából idén a virágok száma alapján nagyobb mennyiségű termésre számítanak, mint amilyen a tavalyi évben volt.

gyümölcsös
szőlő

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.