Ugrás a tartalomra

Szent György napi évadnyitó a topolyai Tájházban

2018.04.24
14:56
2018.04.24
19:00
Forrás
Pannon RTV
Mintegy kétszáz gyermek vett részt a Szent György napi évadnyitón a topolyai Tájházban.

A csoportokban érkező gyerekek több standon ismerkedhettek a sárkányt legyőző lovag és keresztény vértanú nevéhez fűződő népszokásokkal.

A topolyai Tájház szép hagyományos környezetében a Szent György naphoz kapcsolódó babonákról, legendákról, hiedelmekről és történetekről tanultak a gyerekek miközben közösen játszottak és szórakoztak.

Szent György napján volt szokás először kihajtani az állatokat a legelőre. A kapuba ilyenkor seprűt, vasat és faágat helyeztek.

Tóth Teodor, Topolya: „A söprűt azért rakták, hogy a gonoszat kisöpörjék a házból, a vasat pedig, hogy az állataik sokkal erősebbek legyenek.”

Népi gyermekjátékokat játszottak, énekeltek, az ilyenkor szokásos kerti veteményeket ültettek, papírsárkányt készítettek a gyerekek, miközben Szent György legendájával is megismerkedtek.

Bakos Alex, Topolya: „A királylányt elküldték a sárkányhoz, és sírva ment arra, de egyszer jött egy vitéz, őt úgy hívták, hogy Szent György, és ez a Szent György levágta a sárkánynak a fejét. Aztán hazavitte a királylányt, és többet nem éltek rettegésben.”

A topolyai Művelődési Ház másodízben szervezte meg a Szent György napi évadnyitót. Több csoportban foglalkoztak a mintegy kétszáz résztvevővel.

Csípe Tímea, igazgató, Művelődési Ház, Topolya: „A tavalyi év tömegessége valamint a visszajelzések alapján úgy gondoljuk, hogy az elsődleges célkitűzés az, hogy kitűnően helyettesítheti a néphagyomány órákat az általános iskolásoknak valamint egy csendes, nyugodt környezetben egy kellemes nap eltöltése és a barátkozás is fontos vetülete ennek a napnak.”

A gyerekek nem mentek haza üres hassal, a hagyományos finom falatok, mint a pogácsa és a zsíroskenyér sem maradtak el, amelyekhez gyógynövényekből készült teákat kóstolhattak.

Szent György napja
Topolya
topolyai tájház

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.