Ugrás a tartalomra

Az antiszemitizmus ellen tüntettek több német nagyvárosban

2018.04.26
00:21
2024.03.19
08:49
Forrás
MTI
A demonstrációkat annak hatására szervezték, hogy az előző héten Berlinben egy szíriai fiatalember rátámadt két férfira, mert a zsidó vallás tiszteletét kifejező fejfedőt, kipát viseltek.

A német főváros zsidó közössége "Berlin kipát visel" címmel szervezett tiltakozó demonstrációt, amelyen több ezren vettek részt. A demonstráción - amelyen keresztény és muzulmán papok is részt vettek, és férfiak mellett sok nő is kipát viselt - felszólalt mások mellett Volker Kauder, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának vezetője, aki aláhúzta, hogy Németországban nem tűrik el az antiszemitizmust.

Hasonló megmozdulásokat szerveztek Kölnben, Erfurtban, Magdeburgban és Potsdamban.

A németországi zsidó közösség nagyjából 100 ezer fős, míg a berlini fal 1989-es ledöntésekor negyedennyien éltek Nyugat-Németországban. Az újraegyesített Németország megnyitotta kapuit a zsidók előtt, akik ki akartak vándorolni a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból, ahol hátrányos megkülönböztetésben volt részük. A legtöbben, nagyjából 25 ezren Berlinben élnek.

német
antiszemitizmus
tüntet
zsidó
Berlin

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.