Ugrás a tartalomra

Mennyit fizet a biztosító a gazdáknak?

2018.04.29
09:30
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában az egyre gyakoribb jégverés több millió eurós kárt okoz a mezőgazdaságban. A tavalyi szárazság után pedig csaknem egymilliárd eurós kárt szenvedtek a gazdák.

A mezőgazdasági minisztérium a terménybiztosítás fontosságát hangoztatja. Az agrártárca a korábbi években a biztosítás negyven százalékára nyújtott támogatást. Ennek ellenére országosan a gazdaságok mintegy 13 százaléka szánja rá magát az e fajta védelemre.   

Egy évtizede termel olajrepcét a zentai Burány Krisztián. A stabil hozam és kedvező ár minden évben jövedelmet hozott. A beruházás mértéke azonban átlagon felüli, egy hektárra legalább 600 eurót különít el. Ezért az állományt elemi csapás ellen biztosítja. „Az idén 4-4,5 tonnás terméshozamra számolok. Négy tonnára megkötöttem a biztosítást, negyven dináros árral, azaz a biztosítás értéke 4200 dinár hektáronként.”

Fekecs József növénytermeléssel és malacneveléssel foglalkozik. 28 kataszteri holdat művel. Nem köt biztosítást, mert szerinte az elemei csapás mértéke nem haladja meg a biztosításra költött pénzösszeget. „Keserű tapasztalataink vannak a biztosítókkal kapcsolatban. Jégverés esetén olyan csekély kárt állapítottak meg, hogy biztosítási pénzt nem is kapott a termelő. Ugyanilyen rossz tapasztalataink vannak a dohány biztosításával is. Ha valami probléma vagy kár van, nagyon kevés pénzt lehet a biztosítótól behajtani, ezért én nem szoktam biztosítani a terményt.”

A köztársasági agrártárca a korábbi években a terménybiztosítás értékének 40 százalékát támogatta, valamint egy-egy község még húsz százalékos terhet vállal a fizetendő összegből. Viszont a gazdák azt hiányolják, hogy csak húsz hektárig igényelhetik a támogatás mértékét, holott sokkal nagyobb területeket kellene biztosítani.

jégverés
biztosítás
gazdaságok

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.