Ugrás a tartalomra

Az állami támogatás felkeltette a juhtenyésztés iránti érdeklődést

2018.05.04
19:54
2018.05.06
16:19
Forrás
Pannon RTV
Bánátban egyre kevesebb a legelő, folyamatosan csökken a jószágállomány. Az állami támogatás az idén felkeltette a juhtenyésztés iránti érdeklődést a területen.

A magyarittabéi Dénes István száz anyaállatot és mintegy ötven bárányt tart. Legelő híján ólban tarja juhait. Mint mondja, a megnövekedett állami támogatás új lehetőségeket nyit a juhtartás terén.

Dénes István, juhtenyésztő, Magyarittabé: „Ketten vagyunk ilyen nagyobbak, száz darabbal, a többinek ötven darabja van. A disznótenyésztés is nagyon kevés, az is nagyon lesett, arról nem tudok most hirtelen mit mondani. Tehéntenyésztés három-négy házban, ha van a faluban.”

Vállalatának, a magyarittabei malomnak a csődbe jutása után döntötte el, hogy juhokat vásárol. Az családi ház kertjében tartja a nyájat: „Tettem félre, és mindig vettem bár két-három bárányt. Amikor elértem a húsz darabot, aztán már ők megindultak maguktól. Akkor a kosokat elcseréltem nőstényekért. Így lassan-lassan eljutottam ehhez. Száz anyajószág most megvan, most már van ötven-hatvan kicsi is.”

Legkevesebb 30 tenyészállat után igényelgető támogatás a minisztériumtól. A bejegyzett és törzskönyvezett birkák után egyedenként 7000 dinárt fizet az állam. Ez sokat jelent a tenyésztőknek.

Dénes István, juhtenyésztő, Magyarittabé: „Őszintén megmondom: van benne haszon. Mert, ha nem volna haszon, nem is tartanám. Ez is úgy járna, mint az a disznótartás. De így van haszon még, az igazság az, hogy az állam adja azt a hétezer dinárt egy birkáért, meg a vágóhidat, kétezer dinárt egy bárányért. Plusz az ára. Így megéri.”

A gyapjú egykor szintén sok hasznot hozott. Ma pedig már csak arra elég, hogy fedezze a birkanyírás költségét.

Bánátban a napokban a Csabai Zsolt vezette, Keviből érkezett csapat végzi a nyírást. Ügyesség, gyakorlat és gyorsaság szükséges ehhez a munkához.

Csabai Zsolt, birkanyíró, Kevi: „Egy perc négy másodperc volt a versenyen. Azt tudom. De emígy nem szoktuk méregetni. Az a bíráktól is függ, meg attól, hogy az embernek milyen a kedve.”

A juhtenyésztésből megvalósított jövedelemmel elégedett Dénes István. Szeretné megőrizni az állományt. Bővítést viszont nem tervez. Az állami támogatásokat eddig ugyanis - mint mondja - nem mindig a folyamatosság jellemezte.

Magyarittabé
juhtenyésztés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.