Ugrás a tartalomra

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2018.05.11
07:34
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
25. alkalommal tartják Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A rendezvény díszvendége Szerbia. A kiállítás szombatig látogatható.

Szerbia a díszvendége a huszonötödik alkalommal megszervezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napoknak Hódmezővásárhelyen. A látogatók és a szakemberek a tenyészjószágok genetikájának fejlődését és a termelékenység növekedését figyelhették meg. Magyarország megosztotta tapasztalatait Szerbiával az uniós csatlakozás feltételeiről.

Száznál is több tenyészjószágot vonultattak fel a jubileumi rendezvényen. A gazdálkodók megfigyelhették a genetikai adottságaikat és a termelékenységre való hajlamukat.

Dajka Andrásné, látogató, Makó: „Egy fejőházat szeretnénk kialakítani, és némely gépet nézzük, amelyet majd az idők folyamán megvásárolunk.”

Talpai András, látogató, Kishegyes: „Mivel évek óta már követjük ezt a kiállítást és nagyon sok tapasztalatot szereztünk eddig, sajnos most kecske nincs, ez nagy pechünk, mert mindig van valami újítás, találunk új fajtákat, stb.”

A 25. hódmezővásárhelyi kiállítás díszvendége Szerbia. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége is megjelent termékeivel. A magyarországi állattenyésztés uniós tapasztalataira voltak kíváncsiak. Nagy Miklós, elnök, Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége: „Azt kell megnézni, hogy sikerült Magyarországnak az elmúlt 25 évben felfejleszteni az állatállományát, hogyan sikerült elérni azt a minőséget, amivel ma a világpiacon versenyképesek, és ezt az utat kell nekünk is bejárni.”

A kiállításon üzleti kapcsolatok jöhetnek létre és a meglévőek megerősödhetnek. Szerbia és Magyarország képviselőinek tárgyalásán az ágazati lehetőségeket boncolgatták. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Szerbiában mindazon felül, hogy az állattenyésztés kitörési pontként kiemelhető ágazat, ezen felül nagyon fontos számunkra a jó genetika. A jó genetika képezi az alapját annak, hogy minden ágazatában az állattenyésztésnek előre tudjunk lépni, erre nagy szakmaiságot nyújt a hódmezővásárhelyi kiállítás.”

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kifejtette, 2020 után csökken az uniós agrártámogatás mértéke és szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük a magyar gazdáknak is. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Magyarország: „A közös európai támogatási rendszer a környezeti fenntarthatóság irányába megy el, tehát mind többletelőírásokat támaszt a mezőgazdasági termelőkkel szemben, ezért pedig kompenzációt ad el, tehát nagyon erősen elmegy egy környezeti fenntarthatósági irányba.”

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon mezőgépeket is kiállítottak és a kézművesek is helyet kaptak.

Hódmezővásárhely
Állattenyésztési Napok
Gazdanapok

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.