Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepelt Királyhalom

2018.05.13
18:09
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
A kicsiny faluban, amelynek megközelítőleg 2000 lakosa van, minden évben megtartják a falunapot. A jó hangulatú ünnepségre a környék apraja-nagyját vendégül látják.

Délelőtt a gyerekeknek játékos módon mutatták be a település múltját, de a látogatókra egész nap izgalmas programok vártak.

A fák árnyékában hűsölve, beszélgetve falatoztak a királyhalmiak a helyi közösség épülete előtt. A reggeli gyerekprogramok után hét csapat sütött-főzött. Danics Sándor és csapata minden évben eljönnek a falunapra. Számukra ez egy nagyon jó program, szeretnek közösen főzni. „Disznópörköltet főztünk. Mindenki dicsérte.”

Az ünnepségen a helyi tehetségek is felléptek. Az énekkar produkciója mellett köszöntötték az újdonsült anyukákat és az idén született kisbabákat, és a néptáncegyüttes is szerepelt. A képkiállításon a falu történetéről tudhattak meg többet a látogatók. Dér Mária már 80 éve él a településen, boldogan nosztalgiázott az emlékfal előtt. „Ezek a Szobonyáék. A Szobonya család nagyon gazdag volt, de azért szerények voltak. A Gizike öreglány volt, sohasem ment férjhez, a templomban orgonált. Gyönyörűen, sokáig és mindenki nagyon szerette. Nagyon emlékezetes a történetük.”

Királyhalom az 1800 évek végén alakult meg. Viselte a Bácsszőlős nevet is, mivel a kietlen homokpuszta ideális a szőlőtermesztésre. Katona Róbert, közgyűlési elnök, Királyhalom HK: „Annak idején, amikor Ferenc Jóska a már megépült vasútvonalon megérkezett ide Királyhalomra, akkor még Horgoshoz tartozott ez a homokvidék. Miután meglátogatta az ásotthalmi mezőgazdasági iskolát és itt szállt le a vonatról, akkor kapta a település a Királyhalom nevet. Hiszen a király megfordult a falunkban.”

Az ünnepségen a házigazdák a magyarországi Domaszék testvértelepülés képviselőit is vendégül látták.

Királyhalom
falunap

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.