Ugrás a tartalomra

Műanyagra váltja a papírpénzt Macedónia

2018.05.14
08:41
2024.03.19
08:40
Forrás
MTI
Műanyag bankjegyeket vezet be a papírpénz helyett Macedónia, keddtől kezdik használni a 10 és 50 dénáros polimer bankjegyeket.

A következő egy évben előbb a kisebb címletűeket cserélik majd le, majd néhány éven belül a tervek szerint teljes mértékben áttérnek a műanyag fizetőeszközre.

Először Ausztrália vezette be a polimer bankjegyeket még 1988-ban. Később Kanada, Új-Zéland, Románia, Nagy-Britannia és további több mint 15 ország is áttért a polimer bankjegyekre.

A polimer egyfajta műanyag, amely jelentősen tartósabbá teszi a bankjegyeket, így kevésbé piszkolódnak, és sokkal strapabíróbbak a papírpénzeknél, például nem esik bajuk akkor sem, ha mosógépbe kerülnek. Előnyükre szolgál az is, hogy nehezebb őket hamisítani.

Macedónia
műanyag
bankjegy
dénár

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.