Ugrás a tartalomra

Pünkösdi királyt és királylányt választottak Topolyán

2018.05.21
14:17
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A topolyai Tájházban megtartott rendezvényen mintegy hetven általános iskolás vett részt.

A topolyai Csiripiszli énekegyüttes dalcsokrával kezdődött a pünkösdi vigasság a topolyai Tájház udvarán.

A pünkösd, azaz a szentlélek kiáradása ünnepének egyházi jelentőségéről is hallhattak a gyerekek. Derkovics Loretta: „Hallgattunk nagyon szép pünkösdi dalokat, és a pap bácsi elmondta, hogy milyenek itt pünkösdkor lenni a szokások.”

A középkor óta ismert szokás szerint ügyességi játékokban mérettettek meg a fiúk és lányok. Petkov Lili: „A legérdekesebb a célba dobás volt, volt ezen kívül még tojáshordás és magválogatás is.”

A játékokban legügyesebb fiú a pünkösdi király, a legügyesebb leány pedig a pünkösdi királylány címet nyerte el. Rátermettségükért jutalmul ajándékokat is kaptak. Paul Szikora Erzsébet, elnök, Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Társulata: „Mivel ez a pünkösdi király cím jogokkal jár, a jelentősebb rendezvényeinkre meghívjuk a pünkösdi királyt és királylányt a szüleikkel együtt. A Mikulás-báli vacsorán ajándékban részesülnek, télapócsomagot is kapnak, valamint a községi programokban, rendezvényeken, felvonulásokon is meghívott vendégek lesznek.”

A Tájház kapujára és kerítésére virágokat és bodzaágakat tűztek, mivel a pünkösdi hiedelem szerint ez megvédi a házakat a villámcsapástól.

A gyerekeket lángossal, hagyományos pünkösdi mákos kaláccsal és édességgel kínálták.

Topolya
tájház
pünkösd

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.
15:24, Frissítve: 17:44

Kinek a tojása a legkeményebb?

34. alkalommal tartották meg a tojástörő világbajnokságot Mokrinban. A rendezvényt minden évben az ortodox húsvét napján tartják, ahova nem csak Szerbiából, hanem a világ több pontjáról is érkeznek résztvevők.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.