Ugrás a tartalomra

Csacsival gazdagodott a Palicsi Állatkert

2018.05.22
19:43
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A palicsi állatkertben nagy az öröm, ugyanis világra jött egy kis szamár, és megkerült az a kis majom is, amit tíz napja tulajdonítottak el ismeretlenek. A vadállatok házi tartását törvény tiltja.

A Palicsi Állatkertben egy kis szamár jött a világra, de még csak a gondozók látogathatják. Az illetékesek szerint a csacsinak még erősödnie kell, mielőtt felnőtt társaihoz csatlakozhat a kifutón. Minden állatkertben kivételes eseménynek számít a kis jövevények érkezése, mivel nemzetközi szabályok határozzák meg a vadállatok szaporítását. Az állatkert gondozói fellélegezhettek, mivel megkerült az a kis selyemmajom is, amely mintegy 10 napja tűnt el ketrecéből, mindeddig tisztázatlan körülmények között.

A vadállatok házi tartását egyébként szigorúan tiltja a törvény, mivel a gondatlan állattartás veszélyes lehet emberre és állatra egyaránt.

Jánosi Tibor, állatorvos, Palicsi Állatkert: „Hála Istennek, szerencsésen végződött a dolog. Egy marmoset majomról, egy Dél-amerikai kistestű majomról van szó. Furcsa módon tűnt el, és furcsa módon került vissza. Mivel az eltűnés pillanatától kezdve átadtuk az ügyet a hatóságoknak, tehát a belügynek és a nyomozó személyeknek, tőlük várjuk a válaszokat. Vasárnap reggelre került elő a kis majom. Egészségesen, aminek nagyon örülünk, és igazából semmiféle baja nincsen. Valószínűleg a stressz nyomán egyfajta ijedség azért van az állatban, de folyamatosan figyeljük.”

A fogságban tartott vadállatok szaporítását nemzetközi törvények szabályozzák, így mindig kivételes alkalomnak számít egy-egy állatkert számára, ha egy újabb jövevénnyel bővül az állomány. A palicsi állatkertben egy kis szamár jött világra, azonban még korai lett volna az illetékesek szerint meglátogatni. Az állatkert gondozói ilyenkor fokozott figyelemmel kísérik az újszülöttek kifutóit. Marko Babijanović állatgondozó a napi feladatairól mesélt stábunknak: „Először körbejárom az állatokat. Ellenőrzöm, mind megvan-e, rendben vannak-e, hogy nincs semmilyen sérülésük vagy betegségük. Azután előkészítjük az eleséget, majd a körbejárás és az etetés következik.”

Az állatkert igen népszerű, különösen az iskolás és az óvodás csoportok körében. Az ő kényelmük érdekében számos pihenőhelyet és játszóteret alakítottak ki a Palicsi Állatkertben.

Palicsi Állatkert
szamár
majom
csacsi

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.