Ugrás a tartalomra

A mesék ifjú mesterei

2018.05.31
20:40
2024.03.19
08:40
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny a területi válogatók után a június 4-5-ei döntővel folytatódik. Rozsnyón kilencven fiatal öt kategóriában méri össze tudását.

Idén rendezik a IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Versenyt. A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet szakmai partnereként immár második alkalommal vállalta az élőszavas népmesemondás népszerűsítését a fiatalok körében. A versenysorozat szakmai vezetője Varga Norbert, a hálózat munkatársa.

Az eredmények önmagukért beszélnek, a kilenc éves kezdeményezés immár hagyománnyá vált. Idén 440 fiatal - a Bodrogköztől a Csallóközig - jelentkezett a versenyre. A területi válogatók nyolc helyszínen folytak, s a megmérettetésekből mintegy kilencvenen jutnak be az országos döntőbe. A döntőnek június 4-5-én a rozsnyói történelmi városháza ad otthont. A résztvevők öt kategóriában mérik össze tudásukat, így az óvódásoktól a fiatal felnőttekig mindenki a saját korosztályának legjobbjaival találkozik. Arany, ezüst és bronz minősítés mellett a zsűri különdíjakkal is jutalmazza a versenyzőket. A fesztivált a szervezők kétnaposra tervezik, így idén már kísérőprogramok is várják a vendégeket. Ezzel a bővítéssel egyben emelik a verseny rangját, hiszen a szakmai programok mellett a résztvevők koncerteken vehetnek részt, s a meseszínház előadás is jól illeszkedik a jeles eseménysorozathoz. A gyerektáncház és a kézműves foglalkozások a kis mesemondóknak és a vendégeknek is felhőtlen szórakozást ígér.

Igényes szakmai programok is színesítik a két napot, Szabad Boglárka: A Hagyományok Háza módszertani segédanyagai és képzései az élőszavas mesemondás terén, Varga Norbert pedig Forrás és forráskritika – honnan és hogyan válasszunk népmesét? címmel tart előadást az érdeklődőknek.

Az idei versenyre a vajdasági Kálmány Lajos népmesemondó verseny szervezői is meghívást kaptak, ezzel is erősítve a Hagyományok Háza kárpát-medencei hálózatainak szakmai kapcsolatait.

„Nagyon erős és tanulságos versenynek lehettünk, lehetünk tanúi – beszél a területi válogatók tapasztalatairól Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia koordinátora - A magyarországi zsűritagok örömmel szembesültek például azzal, hogy a gyerekek mindenütt a tájnyelvet használják, őrzik őseik nyelvjárását Gömörben és Bodrogközben egyaránt. Ez a jelenség Magyarországon már nem jellemző.”

felvidék
Ipoly
népmesemondó verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.