Ugrás a tartalomra

A román-ukrán-magyar határnál találtak újabb fertőzött vaddisznót

2018.06.01
10:31
2024.03.19
08:40
Forrás
agroinform.hu
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság egy, a román-ukrán-magyar hármashatár közelében elpusztult vaddisznó tetemében.

A 12-14 hónaposra becsült elhullott állatot a magyar határtól hat, az ukrán határtól tíz kilométernyire lévő Kissár községhez tartozó erdőben találták. A vaddisznó vélhetően az ukrajnai vagy a magyarországi erdőkben élő fertőzött állománytól kapta el a fertőzést. A román szakhatóság értesítette az állategészségügyi világszervezetet, és megkezdte a szükséges intézkedések végrehajtását a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Romániában először tavaly augusztusban, majd idén januárban adtak hírt arról, hogy ASP-vírussal fertőzött sertéseket találtak háztáji gazdaságokban, az Ukrajnával és Magyarországgal is határos Szatmár megyében. A román kormány tavaly kiemelt állategészségügyi kockázatú védelmi övezetté nyilvánította az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal szomszédos határsávot húsz kilométeres mélységben, megelőzendő, hogy újabb állatokat fertőzzön meg az országban az afrikai sertéspestis.

Magyarországon eddig Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben kellett intézkedéseket elrendelni az elhullott vaddisznókban kimutatott ASP-vírus miatt, de a fertőzés szerencsére eddig nem terjedt át a házisertés-állományra. Ebben nagy felelősségük van az állattartóknak, fontos, hogy mindenki betartsa a megelőzéshez szükséges előírásokat.

Románia
sertéspestis
afrikai
vaddisznó

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.