Ugrás a tartalomra

Kiállításmegnyitóval kezdődött a Gyöngyösbokréta és Durindó Fesztivál

2018.06.02
11:57
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör népművészeti kiállításával kezdődött el az LV. Gyöngyösbokréta és XLII. Durindó Fesztivál pénteken Törökkanizsán. A Fokos zenekar is fellépett.

A rendezvény nulladik napján a Fokos zenekar bemutatta Törökkanizsa község népzenei hagyatéka című legújabb lemezét. A zenekar tizenhárom órányi népzenei anyagból válogatott.

Az idei évben a két rendezvénynap megcserélődik, így a Gyöngyösbokréta fellépőinek produkcióit szombaton, míg a Durindón bemutatkozókat vasárnap láthatja a közönség.

A Gyöngyösbokréta programja szombaton késő délután és kora este is folytatódott és egészen vasárnap hajnalig tart, hiszen este fél 11-kor a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában éjszakába nyúló táncházat szerveznek, a Fokos zenekarral és a Zagyva Bandával. Ezt megelőzően pedig a színpadon és a színpad körül is folyamatosan járták a magyar néptáncot.

A törökkanizsai Kastélypark kora este is magyar muzsikától és a tánccipők csattogásától volt hangos. A Gyöngyösbokréta résztvevői a rekkenő hőség ellenére is fáradhatatlanok voltak. A 19 esztendős Erdélyi Lenke, a temerini Virgonc Tánccsoport oszlopos tagja, ötéves kora óta ropja a magyar táncot. Azt mondja: környezetében nagyon sok gyerek érdeklődik a néptánc iránt. „Amikor valaki nagyon fiatalon kezdi, akkor ott még csak játékok vannak, és a gyerekek nagyon szívesen elindulnak, hogy ők ott jól érzik magukat, játszani fognak, s később ez lassan, észre sem veszik, de átmegy táncba, és akkor meg megtetszik. Nekik ez a hagyomány.”

Osztatlan sikert aratott a topolyai Cirkalom Táncegyüttes fellépése is a törökkanizsai Gyöngyösbokrétán. Ez egy olyan összejövetel, ahol a vajdasági táncosok minden korosztálya megjelenik – emelte ki a topolyaiak művészeti vezetője, Savelin László. „Egy akkora rendezvény, ahol megmutatkozik a vajdasági magyarság ereje a népművészeten keresztül, és ez egy nagyon jó dolog arra, hogy egyáltalán a gyökereket meg tudjuk tartani, a fiatalok megismerik a néphagyományokat, az idősek pedig ápolják ezt, és tovább adják.” 

Törökbecsén is van utánpótlása a helybeli Csalogató Táncegyüttesnek. Ők is hatalmas tapsot kaptak a Gyöngösbokréta közönségétől. Cseszák Balázs néptánc-oktató, Csalogató Táncegyüttes, Törökbecse: „A fiatalokat könnyű megfogni, mindenre érdekeltek, tehát ha jó hatással vagyunk rájuk, jó példaképek, jó oktatók kerülnek hozzájuk, akkor igen-igen megszeretik a néptáncot, és aztán az idősebb korukban is folytatni fogják.”

Egy nagy múltú kisváros Kastélyparkjában a délvidéki magyarság ünnepelni gyűlt össze – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke, éa hozzátette: „Ma a tánc, holnap a népzene és a dalé lesz a szó. Öröm ez azért, mert fogyatkozásról beszélünk, és ilyenkor látjuk az erőt.” 

Soha ugyanis még ennyi résztvevője nem volt a Gyöngyösbokrétának és a Durindó népdalfesztiválnak.

Törökkanizsa
Gyöngyösbokréta
Durindó
fesztivál
Kéknefelejcs
kézimunka
kiállítás
Fokos

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.