Ugrás a tartalomra

A magas benzinár miatt lehetnek tüntetések Szerbia-szerte

2018.06.04
13:20
2018.06.04
17:51
Forrás
021.rs, Pannon RTV
A szervezők a közösségi oldalakon toborozzák az embereket. Azt mondják, Szerbiában folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára.

Pénteken megbénítanák a közlekedést Szerbia-szerte az elégedetlen autósok. A közösségi hálón terjedő felhívás szerint délután 5 órakor országszerte az egyre magasabb üzemanyag árak miatt kereszteződéseket és csomópontokat zárnának le. A Facebook csoportnak mintegy 35 ezer tagja van, de nem tudni, hogy csupán támogatják a megmozdulást vagy ki is vonulnának mindannyian az utakra.

Szerbiában átlagosan 165 dinárba kerül az Eurodízel és átlagosan 155 dinárt kell fizetnünk a benzin literjéért. A kezdeményezők szerint reálisabb lenne a 110, illetve 120 dinár.

A Facebookon terjedő kezdeményezés ötletgazdái elégedetlenségüknek az utcákon, pontosabban az utakon adnának hangot. A csoport június 8-án 17 órakor bénítaná meg az országot. Arra szólítják fel az eddig 35 ezer csatlakozót, hogy vonuljanak ki torlaszolják el Szerbia városainak fontosabb közlekedési csomópontjait.

„- Egyetértek a kezdeményezéssel.
- Támogatja?
- Mindenképp.
- Részt vesz majd rajta?
- Igen, amennyiben a városban leszek.”

Egyesek szerint, azonban hiába elégedetlenkednek a lakosok.

„Mi nem tehetünk itt semmit sem. Ez már egy bevett gyakorlat nálunk. Az éj leple alatt felemelik, leengedni pedig tovább tart.”

A követelések között még az is szerepel, hogy csökkentsék az autógáz árát az ólommentes benzin árának felére, valamint, hogy változtassanak az üzemanyagok elszámolási rendszerén. A kereskedelmi cégek által az országba behozott üzemanyagok ára a kutakon megfizettetett összeg fele, ezt terhelik még adók és járulékok, így alakul ki a kiskereskedelmi ár.

Zombori Imre, közgazdász: „Erre a kereskedelmi árra rámegy két és fél dinár a kötelező tartalékokra. Minden országnak nemcsak a kőolajszármazékokra, hanem minden árúra léteznek kötelező tartalékok, és ezt minden évben megállapítják. Akkor jön a jövedék, vagy ahogy nálunk mondják az akciza, ami a kőolajszármazékokra úgy 50 dinár fölött van, ezt is minden évben módosítják, általában növekedéssel, erre még rászámoljuk a forgalmi adót, illetve a PDV-t.”

A szakember elmondta, nem tartja valószínűnek, hogy a költségvetési év közepén ilyen drasztikus csökkentés mellett döntene az állam, mivel más forrásokból kellene az kimaradt jövedelmet biztosítani. Ez befolyásolná más termékek és szolgáltatások árát, valamit kihatással lehetnek a fizetésekre és az állami támogatásokra is.

üzemanyag
tüntetés

Most

17:17, Frissítve: 18:26

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.