Ugrás a tartalomra

Megemlékezést tartottak a szabadkai Zsinagógában

2018.06.15
15:26
2018.06.15
17:13
Forrás
Pannon RTV
A zsidók deportálásának évfordulója alkalmából szervezett szabadkai megemlékezés a Zsinagógában folytatódott. A szörnyű eseményeknek soha többé nem szabad megismétlődniük - hangoztatták a résztvevők.

Az 1944-ben Szabadkáról deportált mintegy négyezer zsidóból körülbelül a fele tért vissza. Közülük több mint ezren később kivándoroltak Izraelbe. Az itt maradtak közül pedig több százan meghaltak a táborokból hazahurcolt betegségek, elsősorban a tífusz következtében. 1955-ben Szabadkán már csak 500 zsidó élt, számuk azóta is folyamatosan csökken.

A Szabadkai Zsidó Hitközség adatai alapján ma már mindössze 250 zsidó maradt a városban. Köztük van a 94 esztendős Kovács Vera, aki megjárta a náci haláltáborok egyikét.

Kovács Vera, túlélő: „20 éves voltam, amikor elvittek. A nővéremmel szerencsésen visszajöttünk. A szüleim, az összes rokonság, mind Auschwitzban maradt.”

Az elhurcolt gyerekekre, asszonyokra, zsidó emberekre emlékeznek minden évben - mondta Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke: „Az borzasztóan fontos azért, hogy tudjuk, miért is van ez. Hát, hogy a következő generáció, tehát a következő nemzedéknek az emlékezetében maradjon, hogy mi is történt. Ma illetve a mai nap folyamán ez különlegesen fontos, mert az újonnan megnyílt Zsinagógában tartjuk a megemlékezést.”

A második világháború előtt több mint hatezer zsidó élt a városban, a náci terror következményeként csak ezren maradtak - mondta a megemlékezésen Bogdan Laban polgármester, aki arra figyelmeztetett: ilyesminek soha többé nem szabad megtörténnie: „Reméljük, hogy az életben és a jövőben ez sohasem ismétlődik meg. A zsidó közösség holokausztja olyasvalami, ami az egész világot megrengette, és nekünk ma kötelességünk erről megemlékezni, hogy fejet hajtsunk az ártatlan áldozatok előtt, és hogy elmondjuk, mi az, ami megerősít bennünket a mi közösségünkben, nemzetiségtől és vallástól függetlenül.”

Alkalmi műsorral emlékeztek a Zsinagógában, majd Isak Asiel, szerbiai főrabbi tartott istentiszteletet. Kiemelte: a megemlékezés üzenete, hogy egy gaztett bármikor megtörténhet.

Isak Asiel, szerbiai főrabbi: „És az, ami akkor történt, ismét megeshet. A mi dolgunk, hogy éberek legyünk. Mert a gonosz nem alszik, az körülöttünk van, és mi vagyunk azok, akik megengedhetjük, hogy a gonoszság felüsse a fejét vagy pedig megakadályozzuk azt.”


A főrabbi hozzátette: ez a Zsinagóga valaha tele volt zsidókkal. Ma már alig vannak. Vajon miért? - tette fel a kérdést. Mert a gonoszságot nem akadályoztuk meg időben - válaszolta Isak Asiel.

A megemlékezést és az istentiszteletet követően koszorúkat helyeztek el a Zsinagóga udvarában emelt emlékműnél. Az emlékezés virágait egyebek mellett Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Babity János szabadkai magyar főkonzul, Bogdan Laban polgármester, a szabadkai horvát konzulátus képviselői, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és számos más szervezet valamint, a vajdasági zsidóság képviselői helyezték el.

Szabadka
Zsinagóga
Isak Asiel
Bogdan Laban
Szabados Róbert

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.