Ugrás a tartalomra

Semjén: A nemzetpolitika nagy sikere a Kőrösi Csoma- és a Petőfi-program

2018.06.19
11:19
2024.03.19
08:40
Forrás
MTI
A nemzetpolitika legsikeresebb kezdeményezéseinek nevezte a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten.

A magyar miniszterelnök-helyettes a program 2017/18-as szakaszának záró rendezvényén kiemelte, mostanra rendezett magyar világ van a diaszpórában. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról számolt be, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődők száma mind az ösztöndíjasok, mind pedig a szórvány és a diaszpóra részéről, egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének részt venni a programokban.

Megtelt a budapesti Duna palota színházterme kedd délelőtt. A Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai érkeztek a magyar fővárosba, hogy beszámoljanak élményeikről, eredményeikről.

„Nagy élmény volt, felejthetetlen élmény mondhatni.” - Így jellemezte az Ausztráliában való ott-tartózkodását Horváth Balázs. A szombathelyi népzenész Melbourne-ben oktatott magyar népzenét: „Körülbelül 24-27 tanítványom volt, akiket tanítottam, és a hat évestől az 55 éves korosztályig bezárólag.”

A budapesti Horti Réka a Kassa melleti Szeszta faluban foglalkozott az ott élő magyarsággal. Legnagyobb sikerének azt érzi, hogy a közösség, amely már csak elvétve használta a magyar nyelvet, ismét beszél anyanyelvén. „Velem nagyon bátran beszéltek már, és én úgy láttam, hogy nagy örömmel tudtak már a nagyszülők is magyar választ hallani a gyerekektől.”

A budapesti Fülöp Dóra Szarajevóban volt. A nyelvoktatás és számos más tevékenység mellett Dóra feladata volt a programszervezés is. Két nagyobb sikert könyvelhetett el. „Az egyik a tematikus gyermekfoglalkozások, amik 2017 novemberében indultak és a mai napig tartanak, és mára kialakult egy olyan jó közösség, hogy már egymást is keresik, nem szükséges szervezni ezeket a programokat, a másik pedig – talán államtitkár úr is említette –, ez a volt Jugoszlávia magyar közösségeinek a találkozója Szarajevóban.”

A diaszpóra magyarságát felkaroló Kőrösi Csoma Sándor-programot öt éve, a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-programot három éve indították útjára, és mára minden olajozottan működik – mondta a magyar miniszterelnök-helyettes. Az ösztöndíjasok sokrétű munkát végeztek, valamint nagy szerepet játszottak az elért sikerekben is – tette hozzá Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Sikerül a diaszpórában a magyar életet lángra lobbantani, soha ilyen intenzív magyar élet nem volt a diaszpórában. A harmadik, negyedik, ötödik generáció is visszatalál a magyar szervezetekhez, a diaszpóra szervezetei teljesen rendezettek, ernyőszervezetekben van, és ami nagyon fontos, hogy külön magyar diaszpóra tanács keretében van egy olyan fórum, ahol csak a diaszpóra ügyeivel foglalkozunk, ugyanakkor a Magyar Diaszpóra Tanács része a Magyar Állandó Értekezletnek, hasonlóan az erdélyiekhez, kárpátaljaiakhoz, vajdaságiakhoz, tehát az egyetemes magyarság életébe is teljes mértékben visszaintegrálódtak.”

47 ösztöndíjassal indult 2013-ban a Kőrösi Csoma Sándor-program. Idén 180-an vesznek részt a munkában, a következő pályázatokat pedig már 225 hellyel hirdették meg – mondta el Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára hozzátette, nemcsak számában, hanem minőségében is gyarapodik mindkét program évről évre.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Az elmúlt években akkora tudásanyagot sikerült felhalmozni, amit most már lassan fel kellene dolgoznunk, hiszen az egyik célja a két program létrehozásának az volt, hogy ezeknek a közösségeknek az identitását erősítsük meg, kultúra, hagyományápolás, magyar nyelvoktatás, történelem oktatás, stb. Emellett viszont nyilván kíváncsiak vagyunk arra, hogy a magyar közösségek milyen helyzetben vannak.”

Két új helyszínnel, Isztambullal és Kijevvel bővül a program – mondta el az államtitkár, és hangsúlyozta, a két program nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nemzet közösségei távol Magyarországtól meg tudják őrizni identitásukat, kultúrájukat, és a hagyományápolás területén jelentős eredményeket lehessen elérni.

Semjén Zsolt
Petőfi Sándor Program

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.