Ugrás a tartalomra

Visszahívhatják a macedón államfőt

2018.06.20
10:03
2024.03.19
08:40
Forrás
MTI
A macedón kormányfő az elnök visszahívását helyezte kilátásba, ha nem hagyja jóvá az ország nevének megváltoztatását.

Amennyiben a macedón parlament elfogadja a Görögországgal kötött egyezményt, amelynek alapján az ország nevét Észak-Macedóniára változtatják, majd azt az őszre tervezett népszavazás is megerősíti, és Gjorge Ivanov államfő - ígéretéhez híven - mégsem lesz hajlandó aláírni a dokumentumot, akkor a szkopjei képviselőház kezdeményezni fogja az elnök visszahívását - közölte Zoran Zaev macedón miniszterelnök.

A macedón és a görög miniszterelnök a múlt kedden jelentette be, hogy 27 év után kompromisszumos megállapodás született a görög-macedón névvita rendezésének módjáról, és a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország eddigi ellenkezésének feladásával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé. A névváltoztatásról szóló dokumentumot a két ország külügyminisztere múlt vasárnap írta alá. Gjorge Ivanov államfő azonban azonnal kijelentette: elfogadhatatlannak tartja az egyezményt, ezért nem fogja azt aláírásával jogerőre emelni.

Mivel Ivanov korábban hasonlóképpen járt el az albán nyelvet is hivatalossá tevő nyelvtörvénnyel kapcsolatban, és a macedón alkotmányban nem szerepel megoldás arra az esetre, ha az államfő azt követően sem ír alá egy törvényt, hogy azt a parlament másodszor is elfogadja, Zoran Zaev miniszterelnök az államfő visszahívását helyezte kilátásba.

Macedónia
Zoran Zaev
államfő

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.