Ugrás a tartalomra

Német nyelvi tábor Muzslyán

2018.07.03
15:53
2018.07.03
17:05
Forrás
Pannon RTV
Tanúi vagyunk annak, hogy az angol nyelv minden más idegen nyelvet kiszorít a fiatalok mindennapjaiból. Ennek ellensúlyozása céljából szervezik meg immár nyolcadik éve a német nyelvi tábort Muzslyán.

A bánáti rendezvénynek különleges jelentése van, hiszen azon a tájon korábban erős, szervezett sváb közösség élt.

A tábor célja fejleszteni az iskolában szerzett nyelvtudást, valamint, hogy a diákok megismerkedjenek egymással, barátságokat kössenek. Lázár Mónika határozott céllal érkezett a táborba. „Ahogy most mi már tervezzük a jövőt és akkor például egy orvosnak több nyelvet kell tudni. És ezért nekem fejlesztenem kellene. Mert, hogy én orvos szeretnék lenni, aki a gyerekekkel foglalkozik. Annak nagyon sok nyelvet kell tudnia.”

A fiatalok könnyebben választják az angol nyelvet. Azért is, mert könnyebbnek találják, mint más nyelveket. Lóczi Valéria, tanár, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Az angol nyelv, az mindenfelől körülvesz bennünket, a német nyelvvel egy kicsit kevesebbet találkoznak a gyerekek. De éppen erre szolgál ez a német tábor, hogy játékos módon, érdekessé téve a nyelvet, közelebb hozzuk hozzájuk és ne érezzék úgy, hogy ezt képtelenség megtanulni, vagy nagyon nehéz.”

Az tapasztalható, hogy a fiatalokat manapság már sokkal intenzívebben foglalkoztatja az idegen nyelv tanulása, mint az korábban tapasztalható volt. Víg Melánia, résztvevő, Magyarittabé: „Másodszorra vagyok ebben a táborban. Idén azért jöttem el, mert majd ki szeretnék menni Németországba, és azért szeretnék valamennyit tudni. Iskolában is tanulom a németet, bár nem annyira jól.”

A táborban a többnyelvűség fontosságára is felhívják a figyelmet. Ennek pedig éppen Bánátban volt nagy hagyománya. Koppi Juhász Gabriella, tanár, Szervó Mihály Á.I., Muzslya: „Jó együttműködésünk van a nagybecskereki németek egyesületével. Minden évben ellátogatnak hozzánk a tábor alatt, vagy mi látogatunk hozzájuk. Azt sem tudják a gyerekek, akik itt részt vesznek, hogy itt valamikor mennyi német élt ezen a területen. Próbáljuk velük megismertetni a hagyományaikat, szokásaikat.”

A tábort a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában tartják. A német nyelv tanulása mellett a résztvevők megismerhetik a környék nevezetességeit és kirándulásra is elviszik őket.

német
nyelv
tábor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.