Ugrás a tartalomra

A rendőrök a biciklivezetőket is megbírságolhatják

2018.07.04
14:25
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
Akár 200 ezer dináros bírságot is fizethetnek azok, akik kivilágítatlan kerékpárral közlekednek éjszaka.

A jó idő beköszöntével megnőtt a biciklizők száma a közutakon és a kerékpárutakon is. A gépjárművezetőknek ezért ajánlott fokozott figyelemmel vezetniük, és ez alól természetesen a kerékpározók sem kivételek. Ehhez a közlekedési formához nem kell engedéllyel rendelkezni, azonban nem árt ismerni az erre vonatkozó közlekedési szabályokat, mivel a kerékpárral közlekedőkre is vonatkoznak bizonyos alapszabályok, és a rendőrök a biciklivezetőket is megbírságolhatják.

Sokan nincsenek tisztában a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokkal, és az arra kiszabható pénzbüntetés mértéke. Süli Zoltán, Szabadka: „Nem, nem hallottam, nem tudom, hogy mekkora a büntetés, amennyiben nincsen felszerelés a biciklin. Nekem sincsen például egyik sem.”

Nyáron a megnövekedett kerékpárforgalom fokozott éberséget követel mindenkitől, aki részt vesz a közlekedésben. Az éjszakai biciklizés kivilágítatlan kerékpárral komoly vétségnek számít, mivel többszörösre nő a baleset lehetősége, és éppen ezért az erre kiszabható büntetés is csillagászatinak tűnhet, de a szabályok betartásával életeket menthetünk meg. 

A szabályok betartása mellett a kerékpárok felszereltségére is oda kell figyelni. Fehér László, közlekedésbiztonsági szakember, Óbecse: „Az éjjeli közlekedést itt nem nagyon tartják be úgy, ahogyan kellene. Tehát az első az, hogy a bicikli elején kell fehér fényforrás, hátul pedig piros, mert az meghatározza az irányt. A szembejövő és az utána jövő járművek tudják a pozícióját. Nem kötelező, de nagyon ajánlatos, aki éjszaka közlekedik, vegyen fel magára fényvisszaverő mellényt, mert az sokkal-sokkal láthatóbbá teszi a kerékpárost.”

Amennyiben településen belül közlekedik valaki biciklivel kivilágított úttesten, de a kerékpárján nincs semmilyen fényforrás, az esetben 3000 dinár a büntetés. Ha viszont a biciklis olyan úton halad fényjelzés nélkül, ahol nincs közvilágítás, a gépjárművezetőkre vonatkozó általános bírságot alkalmazzák, vagyis 100 ezer és 200 ezer dinár közötti pénzbírsággal vagy akár 15 nap börtönbüntetéssel sújtják.

bicikli
kerékpár
bírság
világítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.