Ugrás a tartalomra

Aratóversenyt szerveztek Muzslyán

2018.07.07
15:48
2018.07.07
16:42
Forrás
Pannon RTV
Az égiek kegyesek voltak ma a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére húsz csapat mutatta be a hagyományos aratást egy helyi búzaföldön.

Az aratók a napokban elsősorban az eget kémlelik. A muzslyai aratóversenyre sok csapat az eső miatt nem jött el. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt kultúrműsorral kezdődött a rendezvény, majd a résztvevők kivonultak a muzslyai rétre. A verseny előtt a csapatok bemutatták a hagyományos aratási reggelit.

Nagy Magdolna, Székelykeve/Ausztrália: „A házilag elkészített kenyeret, a szalonnát, a túrót, a kolbászt, a paradicsomot, paprikát, napon savanyított uborkát, a töpörtyűt, a főt tojást, a kalácsokat és a süteményeket.”

Kalapis Sztoján plébános megszentelte a búzaföldet, megáldotta az új kenyeret és kezdődhetett a verseny, amelyet Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitott meg.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A tartományi mezőgazdasági titkárság évről-évre odafigyel ezekre az eseményekre és pályázat útján támogatja az ilyen hagyományos rendezvényeket. Fölismertük azt, hogy ez a kis közösségeknek nagyon fontos. Úgy a hagyományaink ápolása szempontjából, mint a közösség összetartása szempontjából.”

Az idei aratóverseny legidősebb részvevője a 94 éves Nagy Gergő-József, aki 15 éves korában kezdett a családi gazdaságban dolgozni.

Nagy Gergő-József, Muzslya: „Június utolján, július elején kezdtük az aratást. Mert volt rozs, árpa, búza – utána jött a zab. Úgyhogy egymás után, sorba kellett csinálni. Kombájn nem volt, mind kézi, fizikai erővel kellett levágni.”

Eddig a búzának valamivel több, mint 60 százaléka került a tárolókba. Hattonnányi hektáronkénti átlagot jósolnak a szakemberek. A muzslyai réten remélhetőleg a jövő héten befejeződik az aratás.

Palatinus Ervin, tanácselnök, gazdálkodó, Muzslya: „Mint az előző években a búzatermésnek, különösen a muzslyai határban – megvan az átlaga. Azzal, hogy az idén ez a sok esőzés idézi azt, hogy a hektoliter esik, és azzal esik a súlya is a búzának. Tehát az idén lesz valószínűleg egy húsz százalék kilengés – lefelé a termésben.”

Közép-Bánátban az idén 56 ezer hektáron vetettek búzát, ami a korábbi évekhez képest 15 százalékkal több.

Muzslya
aratás
Ótott Róbert
Kalapis Sztoján

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.