Ugrás a tartalomra

250 ezer - becslések szerint évente ennyi abortuszt hajtanak végre Szerbiában

2018.07.09
21:58
Forrás
Tanjug, Prva Televízió
Ezer lakosra átlagosan csak kilenc újszülött jut.

Slavica Đukić Dejanović demográfiával megbízott szerb tárca nélküli miniszter a Prva Televízió vendégeként elmondta, nincs pontos adat arról, hányan szakítják meg évente a terhességüket az országban, de a becsült szám negyedmillió. Đukić Dejanović szerint, bár a nőknek jogukban áll dönteni a magzatukról, az államnak kötelessége megszervezni az edukatív felvilágosítást a következményekről, valamint meghatározni, hogy hol lehet elvégezni a beavatkozást. Ily módon az abortuszok pontos száma is ismert lesz - tette hozzá a politikus. A fiatalokat ösztönözni kell a gyermekvállalásra, de mindez csak később, 10 év múlva fejtheti ki a hatását - magyarázta a tárca nélküli miniszter. Jelenleg a helyzet elszomorító Szerbiában: 1000 lakosra nézve átlagosan 9 baba születik és 15 személy hal meg.

abortusz
terhességmegszakítás

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.