Ugrás a tartalomra

Tamburamuzsikát hallani a temerini Szécsen-kastélyból

2018.07.09
22:36
2018.07.10
16:41
Forrás
Pannon RTV
A népzenei tábor nem csak a vajdasági gyerekek körében népszerű.

A 22. alkalommal megrendezett népzenei táborban a hegedű, a furulya és a citera mellett tambura- és énekoktatás is folyik. A tábort idén új helyszínen, a műemlékvédelem alatt álló Szécsen-kastélyban szervezték meg.

A temerini Szécsen-kastély épületéből messzire hallatszik a muzsika. A több mint két évtizedes népzenei táborba idén mintegy 40 fiatal zenész és énekes érkezett. A táborozók a 6 órás foglalkozásokon kívül is lelkesen muzsikálnak.

A tamburaoktatás lehetőségét nem csak a vajdasági gyerekek használták ki. Nagy Ildikó a felvidéki Komáromból érkezett. „Interneten keresztül kimondottan tamburatáborokat kerestem, mert nálunk ez nagyon ritka hangszer. Régebben elég elterjedt volt nálunk is, de sajnos most már a vonósok kiszorították.”

A tambura- és a vonósoktatás mellett furulyát és citerát is tanítanak a táborban, de énekesként is lehetett jelentkezni. A választás lehetőségét a visszatérő táborlakók szívesen kihasználják. Juhász Tünde, táborozó, Tiszakálmánfalva: „Itt először a furulyát próbáltam ki tavaly, meg énekeltem tavalyelőtt, most a hegedűt próbáltam ki, azért, mert ez szerintem egy szép hangszer, és remélem, hogy továbbra is ezen fogok játszani.”

A tábort már 22. alkalommal szervezte meg a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület. Flaman István az első alkalomtól kezdve oktat a temerini népzenei táborokban. „Nagyon sokat fejlődtek a táborok egyébként is, ezt a tábort is beleértve, mivel már nálunk sokkal fiatalabb oktatók vannak, akik tudatosan oktatnak, iskolázott oktatók, ebből kifolyólag a gyerekek is sokkal többet tudnak kapni.”

Az oktatás mellett a szervezők kézműves foglalkozásokkal és nyílt estekkel is gazdagították a tábor programját. Az eddigiekben az érdeklődők megismerkedhettek a Temerint megalapító Szécsen család történetével és élvezhették a Pendergő tamburazenekar koncertjét. Nagy Gergő, szervező, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Harmadik este Toldi István mesemondó fogja szórakoztatni a gyerekeket, negyedik estén G. Nagy Lilla Imola Dél-vidék titkai című könyvbemutatója lesz, majd Glesszer Bálint válogatásából a Mátyás király emlékév alkalmával a gyerekek által előadott verseket, kisebb mondákat fogják majd az érdeklődők látni, és az utolsó estén pedig a gálaest lesz, amikor a táborban tanultakat adják majd elő.”

A temerini népzenei tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

népzenei tábor
Temerin

Most

13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.