Ugrás a tartalomra

A zarándokok védőszentje - A Kossuth Rádió kora reggeli műsora a Szent Jakab hagyományokról

2018.07.23
08:54
2018.07.23
12:55
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora július utolsó hetének zenei összeállítását Szent Jakab apostolnak szenteli. A válogatás az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből ad ízelítőt.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora július utolsó heti adásában a Jakab apostol napjához fűződő hagyományokból merít. Az első vértanúhalált szenvedő apostol, Szent Jakab ünnepét július huszonötödikén ünnepli a katolikus egyház. A búcsújárók, utazók és hajósok patrónusaként tisztelt apostol egyike volt Jézus első tanítványainak. A Szent viszontagságos élete regénybe illik, porhüvelye Hispániában talált megnyugvást. Sírjáról az emberek megfeledkeztek, de egy csillag a IX. században megmutatta annak helyét, így Santiago de Compostela - Jeruzsálem és Róma után - a keresztény világ harmadik legfontosabb zarándokhelyévé vált. A zarándokok hagyományos jelképe a fésűskagyló, amely egyben az evésnél és ivásnál is hasznosnak bizonyult.

A régi magyar hagyományban július hónapot Jakab havaként is emlegették, ekkor indultak meg az aratási munkák szerte a Kárpát-medencében, így nem meglepő, hogy Jakab apostol napjához, egykor számos időjárásjósló, jövendölő szokás kapcsolódott. Általánosan elterjedt volt, hogy Jakabkor a délelőtti időjárás a karácsonyt megelőző, a délutáni pedig a karácsonyt követő időnek feleltethető meg. A szegedi juhászok régen Jakab-éjszakáján a csillagok állásából következtettek arra, hogy száraz vagy csapadékos időszak várható az esztendő további részében. A Jászságban úgy tartották, hogy a Jakabkor született malacok és az ekkor kikelt szárnyas jószágok gyorsabban növekednek, a foghagymát is ekkor szedték ki a földből, s az abból font koszorúnak bajelhárító erőt tulajdonítottak. A vajdasági magyarok szerint a zab aratását Szent Jakab napjáig be kellett fejezni, mert az a gabona, amely ezután kint marad a földeken, az el is veszett a gazda számára.

A Hagyományok Háza „Hajnali” című műsora zenei összeállításában a hallgatók az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhattak minden nap más válogatást falusi vonósbandák előadásában. 

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor
Műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Szent Jakab
Kossuth Rádió

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.