Ugrás a tartalomra

Új modellel bővült a szegedi dinoszauruszkiállítás

2018.07.24
11:26
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Egy Velociraptort ábrázoló modellel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeumban látható dinoszauruszkiállítás.

Óriási őslények foglalták el a szegedi Móra Ferenc Múzeum termeit, ugyanis július 14-től a múzeum egy dinoszaurusz-kiállításnak ad otthont. Több millió éves eredeti dinoszaurusz fosszíliák, mozgó és hangot adó dinórobotok, életnagyságú csontváz-rekonstrukciók tekinthetők meg a múzeumban.

Már a kiállítás megnyitása előtt gyülekeztek az érdeklődők. Sokan voltak kíváncsiak a dinoszauruszokra. Zömével gyerekek érkeztek, mégpedig nagyszüleikkel. „Láttuk az újságban, hogy ez nagyon nagy szenzáció, és mi is meg szerettük volna nézni, mert kíváncsiak vagyunk rá. Nagyon szeretek múzeumba járni.”

A múzeumban számos érdekesség és interaktív játék várta a látogatókat, főleg a gyermekeket. „Nagyon tetszik. Érdekes, hogy műanyagból készített dinókat is ilyen szépen meg tudnak csinálni.”

Az Évmilliók urai - Élethű dinók Amerikából című tárlatot az első héten több mint tízezren tekintették meg, volt olyan nap, hogy két és félezer látogatót fogadott a múzeum. Az interaktív tárlat - amelynek anyaga először látható Európában - bemutatja, miként alakultak ki a hatalmas dinoszauruszok és milyen események vezettek az állatcsoport kihalásához.

A kiállított dinoszauruszok között volt olyan, amely később érkezett társainál, mivel felhasználták az újonnan forgatott Jurassic World mozifilm forgatása során Los Angelesben. Egy raptorról van szó. A ragadozó őshüllőt a feltételezett méretének kétszereseként ábrázoló, négyméteres modell kedden érkezett meg a Tisza-parti városba. A modellt a Jurassic Park második részében láthatta a közönség, a közelmúltban pedig használták a Jurassic World 2 forgatása során is. Egyébként a dinoszauruszok mind Amerikából, Michigan-ből érkeztek. Hegedűs Anita, sajtóreferens, Móra Ferenc Múzeum, Szeged: „Mindig igyekszünk többféle típusú, nagyszabású kiállítást létrehozni itt a Móra Ferenc Múzeumban. Szoktak lenni képzőművészeti kiállításaink, mint mondjuk Csontvári vagy Munkácsy. Voltak már nagy régészeti jellegű kiállításaink, mint például a Pompei-kiállítás. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkoztunk Don Lessemmel. Ő egy amerikai dinószakértő, aki ezt a kiállítást ajánlotta figyelmünkbe, és hát szerencsére jó volt az időpont, így került ide a kiállítás.”

A kiállítás előkészületei több hónapot vettek igénybe. A csontvázak összeszereléséhez, külföldi szakembereket is bevontak, a robotokat pedig két kínai szakértő állította össze. A kiállítás egészen 2019 januárjáig lesz megtekinthető a Szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

dinoszaurusz
kiállítás
Szeged

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.