Ugrás a tartalomra

Több autósiskola működése lehetetlenülhet el Szerbiában

2018.07.27
20:49
2018.07.28
16:36
Forrás
Pannon RTV
Októberben életbe lépnek az autósiskolákra vonatkozó új előírások Szerbiában. Az új feltételek miatt a mintegy 500, a vezetés technikáit oktató vállalat egyharmadának működése lehetetlenülhet el.

Fordulás jobbra, fordulás balra és irány az emelkedő - járművezetői gyakorlatot tart Rózsa István gépjárművezető-oktató a szabadkai Autópiac parkolójában.

A lejtőről indulást és a lejtőn parkolást tanulják a gyakorlópályáján. A megszerzett ügyességet a vizsgán is be kell mutatni. Az új szabályozás szerint minden poligonnak kell, hogy legyen emelkedője és ennek a területnek a városi forgalomtól teljesen különállónak kell lennie. Szabadkán az új törvény életbe lépésével nem lesz gond.

Rózsa István, gépjárművezető-oktató: „Vannak nagyvárosok, ahol a gyakorló pályák még mindig a város területén lévő parkolóknak a részei. Tehát közlekednek az emberek, közlekednek a járművek, most nekik van nagyobb gondjuk, ahol ezt meg kell, hogy oldják. Nálunk azt hiszem, hogy ebből nem lesz probléma, mert itt ezen a pályán más nem történik.”

A szakember elmondta, most azok az autósiskolák kerülhetnek bajba, amelyek eddig nem készültek fel a néhány éve elfogadott szabályozás betartására.

A kisebb autósiskoláknak a további zökkenőmentes működéséhez legjobb megoldás az összefogás lehet - nyilatkozta a Szerbiai RTV Híradójának Milan Božović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja.

Milan Božović, tag, Közlekedésbiztonsági Bizottság: „A lehetséges megoldások közül az egyik az egyesülés. Most több kisebb autósiskola is van, amelyek egy vagy két-három járművel rendelkeznek, miért ne foghatnának össze, és bérelnének egy közös gyakorlópályát.”

Az illetékes azt is elmondta, hogy a változások a kapcsolható eszközökkel közlekedő kamionokra és a traktorosok vizsgáztatására is nagy hatással lesznek. Ezeknek a járműveknek - az E és F kategóriában - ezentúl 30 százalékos megterheléssel is kell feladatokat végezniük a gyakorlópályán. Ennek kivitelezése még szintén sok autós iskola számára nagy kérdés.

autósiskola
Milan Božović

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.