Ugrás a tartalomra

Háromnapos programsorozat Csóka község Napja alkalmából

2018.07.27
17:56
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Szent Anna napján a kolerajárvány áldozatairól emlékeztek meg a csókai Szentháromság római katolikus templomban megtartott misén. Az illetékesek a katolikus temetőben is lerótták a kegyeletüket.

1831. július 26-án hunyt el a kolerajárvány utolsó áldozata Csókán. Ez alkalomból Csóka polgármestere és a Községi Képviselő-testület elnöke koszorúzta meg a nemrégiben felállított új keresztet a katolikus temetőben. Oláj Tibor, elnök, Csóka KKT: „Tudniillik, hogy 135 személy halt meg. Ezek közül több, mint 90 magyar, és több, mint 40 szerb ember halt meg. Mindannyiukat a csókai katolikus temetőben temették el.”

A koszorúzást követően a Művelődési házban a csókai Oltvány Egyesület pálinka kiállítását és a Paletta Egyesület fiatal képzőművészeinek alkotásait is megtekinthették az érdeklődők.

A Községi Képviselő-testület díszülésén pedig a jól teljesítő diákokat tüntették ki. A 17 kiosztott elismerés közül az egyiket Gonclik Ákos, a generáció tanulója vehette át: „Nagyon jó érzés volt ezt a díjat átvenni. Mármint a középiskolában a generáció diákjának járó díjat. Az iskolában nagyon sok olyan programban segítettem én magam is, ami emelte az iskola színvonalát. És jól esett, hogy ezt a befektetett munkát értékelték.”

Gyömbér Stana polgármester beszédében egyebek mellett a rendezvény kiemelt jelentőségére is felhívta a figyelmet: „Ez a nap rendkívül fontos. Fontos Csóka számára. A kolera áldozataiért van. De elsősorban vallási ünnep. A pravoszláv vallásúak számára ez Szent Gábriel ünnepe, a katolikusok számára pedig Szent Anna ünnepe. Az a véleményem, hogy ezt a szimbolikát tovább kell éltetnünk, és közösen kell küzdenünk a fennmaradásért.”

A háromnapos rendezvénysorozatot az önkormányzat illetékesei mellett a Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezte.

Csóka
megemlékezés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.