Ugrás a tartalomra

Hamarosan minden utcának lehet neve Szerbiában

2018.08.07
14:24
2018.08.07
17:24
Forrás
Pannon RTV
Fél éven belül minden utca nevet, minden ház pedig házszámot kaphat Szerbiában.

A lakcímregiszter elkészítéséhez már többször is hozzáfogtak az illetékes minisztériumnál, de eddig előrelépés nem történt az ügyben. Nagybecskereken is problémát okoz a házszámok és utcanevek hiánya.

Amennyiben minden ház úgy lenne megjelölve, mint Miša Poljaké, akkor nem lenne nehéz tájékozódni Erzsébetlakon. Szülőházának homlokzatán ott áll még a Monarchia-korabeli házszám is. Mint mondja, meg kell őrizni mindent, ami ránk maradt.

Miša Poljak, Erzsébetlak: „Mindhármat megőriztem, odafigyelünk a meszeléskor, hogy a hagyomány megmaradjon. Mégis ez a mi falunk, hadd legyen látható, hogy már azt valaki egykor megcsinálta, akkor legyen ott, ahol a helye.”

Az utcanevek és a házszámok rendszeresítése segítené a tájékozódást, de elsősorban a mentőszolgálatnak, a rendőrségnek, a tűzoltóknak és a postásoknak a munkáját tenné hatékonyabbá.

Gombos János, postás, Muzslya: „Ami a házszámokat illeti, meg az utcákat, egy tapasztaltabb postásnak nem jelent gondot. Mivel tudjuk, ki hol lakik, melyik házban – fejből. Hanem, amikor jönnek helyettesíteni, másik postáról, az viszont gondot jelent. Nem elég a sajátunk, hanem az ő munkáját is majdnem mi kell, hogy megcsináljuk.”

Nagybecskerek Város területén 232 utcának nincs neve, ebből 57 a város területén található. Ez a szám csaknem egyötöde az összes utcának.

Miodrag Bogunović, a nagybecskereki önkormányzat szakmunkatársa: „Az utcanevet a helyi közösségek tanácsai javasolják, amit eljuttatnak a nemzeti tanácsokhoz, amelyek véleményt nyilvánítanak arról, hogy az adott név megfelelő-e. Ezután az eljárás visszakerül a Városi Képviselő-testülethez, amely meghozza a végső döntést.”

A Köztársasági Geodéziai Intézet adatai szerint Szerbiában jelenleg 3,2 millió lakás, 80 ezer utcanév és valamivel több mint kétmillió házszám van.

utca
házszám
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.