Ugrás a tartalomra

Csúcspontjához közelít a parlagfű virágzása

2018.08.07
13:56
2018.08.07
23:48
Forrás
Pannon RTV
A száraz meleg időjárásnak köszönhetően csúcspontjához közelít a parlagfű virágzása.

A gyomnövény pollenjére érzékenyeknél kellemetlen allergiás tüneteket okoz, mint az orrfolyás, viszketés, tüsszögés, szemégés és könnyezés. Ha nem kezelik a parlagfű allergiát, súlyosabb szövődményei is lehetnek.

Ez az a gyomnövény, amely sokak életét megkeseríti. Július közepétől novemberig virágzik a parlagfű. Az elhanyagolt területeken akár derékmagasságig is megnőhet.

A ludasi Ajándi Ferenc már húsz éve szenved parlagfű allergiában: „Mikor virágozni kezd, akkor nem olyan veszélyes, amíg nincsen pollen benne, tehát virágpor. Hanem mikor elkezd nyílni a millió virág, ilyen nagyobb táblákon el van hanyagolva, akkor nincs mentség, előkerül a könnyezés, a tüsszögés, ha elhanyagolja az ember, akkor elkezd fulladni.”

A szabadkai Szakáll Laura mindennapjait is megkeseríti a parlagfű:
„- Fejfájást okoz, folyamatos tüsszögést, illetve néha a szemem is könnyezik, ami néha kellemetlen tud lenni.
- Tudod-e enyhíteni a tüneteket?
- Gyógyszerekkel elméletileg lehet, de igazából ezt nem annyira szeretem, próbálom elkerülni, amíg csak lehetséges, de ha nagyon intenzívek, akkor kénytelen vagyok.”

A parlagfű virágzásának idején egyre többen keresik fel az orvosi rendelőket.

Dr. Peity Brigitta, általános orvos, Szabadka: „Nálunk nem nagyon fektetnek hangsúlyt a parlagfű irtására, mert az lenne a legjobb, tulajdonképpen a megelőzés, hogyha nem lenne parlagfű. A tüneteit enyhíthetjük gyógyszerekkel, vannak tabletták, ezek az antihisztaminikumok, lehet injekciókkal is, de a komolyabb szövődménye lehet az allergián alapuló asztma, ami már erősebb fulladással jár.”

Szerbiában is büntetik azokat, akik nem tartják karban földterületeiket. Azok a magánszemélyek, akik nem irtják ki a parlagfüvet, akár több tízezer dináros bírságra is számíthatnak.

parlagfű
allergia

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.