Ugrás a tartalomra

Örömünnep Zsigárdon

2018.08.07
18:57
2024.03.19
08:41
Forrás
Dr. Csermák Zoltán
A fiatalon elhunyt színész, Kaszás Attila szülőfaluja fesztivállal ápolja neves fia emlékét. A Hagyományok Háza gazdag programmal vesz részt a rendezvényen.

Augusztus 7-én kezdődött a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál a mátyusföldi Zsigárdon. A programsorozatról a rendezvény egyik megálmodóját, Lakatos Róbertet kérdeztük.

„A programsorozat gondolata a kiváló színésztől, Kaszás Attilától származik. A fiatalon elhunyt színművész ezer szállal kötődött szülőfalujához, s célul tűzte ki a minőségi kultúra továbbéltetését a mátyusföldi településen, így színészbarátaival fesztivált rendezett. Halála után Kiss László barátommal vettük át a stafétabotot Kaszás Attila szellemében.

A Fesztiválon belül a Néptánc és népzenei tábort és Felvidéki mesterkurzust az ifjú nemzedék okítására szánjuk, táncra, a népművészet szeretetére tanítjuk a gyerekeket.

A hegedű-, brácsa- és bőgőoktatás a zenész utánpótlást szolgálja, a táncoktatás a közösséget építi. A Mesterkurzust a Hagyományok Háza Hálózat- Szlovákia anyagilag segíti, s egy magyarországi táncegyüttes, ezúttal a berettyóújfalui Bajnóca Néptánc Egyesület bemutatkozását is támogatja.

A program igen gazdag, minden este neves zenekarok mutatkoznak be, a koncertet pedig táncház követi. Különös élményt jelenthet az Esszencia Zenekar fellépése, a klasszikus, jazz és népzenét ápoló formáció nemrégiben alakult, s hamar vívta ki hírnevét itthon és külföldön.

Az itt töltött napokat a fiatalok nagyon élvezik, barátságok szövődnek, s a résztvevők messze viszik a fesztivál hírét. A pénteki záró esten a mesterkurzus résztvevői koncerten adnak számot az elvégzett munkájukról.”

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.