Ugrás a tartalomra

Megnőtt a vízfogyasztás

2018.08.08
14:08
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Megnőtt a vízfogyasztás a több mint egy hete tartó kánikula miatt Szabadkán és a környékbeli településeken. Vízhiánytól azonban nem kell tartani - mondják az illetékesek.

Az észak-bácskai homokvidéken főleg a veteményeskerteket locsolják, és vízzel hűtik a gyümölcsfákat a hőségben. Amennyiben a forróság tovább tart, és a következő tíz napban nem hullik jelentősebb mennyiségű csapadék, félő, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét vízhiány jelentkezhet.

A nagy nyári kánikulában fontos a folyadékpótlás, sok vizet kell inni. Bár a szakemberek azt mondják, hogy 2010 óta nem volt ilyen csapadékos nyarunk, mint az idei, az elmúlt bő egy hét kánikulája már megtette a magáét. A homokvidéken a 40-50 méteres mélységű kutak kezdenek elapadni. Ivásra, tisztálkodásra még van elegendő víz, viszont öntözésre, locsolásra már nemigen.
 

Királyhalmon van vezetékes víz, de csak a település központi részén. Kovács Eszterék a határátkelő felé vezető út mentén élnek, kútból nyerik a vizet, 42 méter mélyről, akárcsak a szomszédjuk. Az asszony szerint a 100 méterre fúrt kutakkal nincs gond, de a felsőbb vízrétegek lassan kiszáradnak: „Van olyan is, hogy ha a szomszéd locsol, akkor még annyi vizünk sincs, hogy egy pohárral legyen. Akkor megkérjük egymást, hogy most álljál te le, beosztjuk, hogy legyen mindenkinek vize.”

A homokvidék gyümölcsöseiben, főleg az almásokban szinte mindenütt működnek az öntözőrendszerek. A talajban ugyan még van elég nedvesség, de a kánikulában hűteni kell a fákat.

A homokvidéken minden nyáron gondot okoz a vízhiány, az idei év azonban kedvezőbb, mert az átlagosnál sokkal több csapadék hullott - mondja Osztrogonác Simon. A szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja hozzátette: ha még egy hétig kitart a csapadékmentes forróság, akkor problémák lehetnek: „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ezeken a területeken az öntözőrendszerek mély kutakból működnek, ezek 100-130 méteres kutak, és ugye igen nagy mennyiségű vizet pumpálnak ki ezekből a rétegekből, 300-400 litert percenként és hát Királyhalmon, Hajdújáráson, Noszán, több száz ilyen kút működik és hát ez kihatással van a felsőbb rétegekre.”

A forróságban sokan frissülnek fel a nyilvános kutaknál, vizet isznak, hűtik magukat. Ilyenkor a háztartásokban is sokkal több ivóvíz fogy. Bencsik János, Palics: „Több vizet fogyasztunk, igen. A kertet locsoljuk, meg a terasz tisztán tartására, meg kell naponta kétszer is zuhanyozni, ilyenkor sokkal több víz fogy, mint a normális időben.”   

Érezhetően megnőtt a vízfogyasztás - állítja a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat végrehajtó igazgatója. Sánta Csaba, végrehajtó igazgató, Vízművek és Csatornázási KV, Szabadka: „Az átlagos évi fogyasztás 16-18 ezer köbméter per nap szokott lenni, a napokban ez szép lassan kezdett emelkedni, úgyhogy a tegnapi napi érték gyakorlatilag 19 ezer köbméter feletti mennyiségű vízfogyasztást jelentett.”

Sánta Csaba hozzátette: tavaly, amikor hosszan tartó nyári kánikula volt, a napi fogyasztás olykor a 21 és félezer köbmétert is meghaladta. A szabadkai vízgyár erre is fel van készülve. Azt mondta: évente két új kutat fúrnak a víznyerő helyeken, jelenleg 60 kút üzemel, egy-egy kút 30 évig működik. A racionális vízfogyasztás nem árt, ajánlatos a kerteket, udvarokat csökkentett vízmennyiséggel locsolni - emelte ki a szakember.

Sánta Csaba, végrehajtó igazgató, Vízművek és Csatornázási KV, Szabadka:Az átlagos évi fogyasztás 16-18 ezer köbméter per nap szokott lenni, a napokban ez szép lassan kezdett emelkedni, úgyhogy a tegnapi napi érték gyakorlatilag 19 ezer köbméter feletti mennyiségű vízfogyasztást jelentett.”

Szabadka
Királyhalom
víz
fogyasztás

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.