Ugrás a tartalomra

Megjelent a nagy fehér cápa az Adriai-tengerben

2018.08.08
20:43
2018.08.09
07:00
Forrás
Blic, Origo.hu
Megjelent a nagy fehér cápa az Adriai-tengerben - írja a Blic. Az állat nem idegen a Földközi-tengerben, néhány hete Tunézia partjainál fogtak ki egy óriási, több száz kilós példányt.

Ugyanakkor az Adriai-tengerben azonban ritka vendég. A nagy fehér cápa jellemzően a kékúszójú tonhalak vonulását követi, ezek pedig egyre nagyobb számban vannak jelen az Adrián. Ezzel magyarázható, hogy a cápa is felbukkant itt.

Nagy fehér cápát egyébként már korábban is láttak ezekben a vizekben. Egészen az 1960-as évek végéig, illetve az 1970-es évek elejéig viszonylag rendszeresek voltak a nagy fehér cápa észlelésekről szóló beszámolók. Az elmúlt harminc évben viszont szabályosan eltűntek a nagy fehér cápák, az észlelések száma rendkívül megcsappant. Mindez azzal hozható összefüggésbe, hogy az 1990-es évekre szinte kihaltak a kékúszójú tonhalak a kíméletlen túlhalászás miatt. Az elmúlt két évtizedben meghozott szigorú intézkedéseknek és halászati kvótáknak köszönhetően azonban a tonhalak állománya ismét növekedésnek indult.

A Földközi-tenger mellékén fekvő európai országokban a nagy fehér cápa kivétel nélkül szigorú törvényi védelem alatt áll. Európában először Málta nyilvánította védetté a fajt, még 1991-ben.

Szakértők szerint egyébként annak, hogy valakire nagy fehér cápa támadjon rá a mediterrán vizeken, körülbelül akkora az esélye, mint hogy megnyerje az ötös lottót. A fajta rossz híréről inkább csak Steven Spielberg A cápa című filmje tehet.

cápa
Adriai-tenger

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.