Ugrás a tartalomra

A gazdasági és pénzügyminiszterek készítik elő a szeptemberi Merkel-Erdogan találkozót

2018.08.15
21:07
2018.08.15
21:13
Forrás
MTI
Németország és Törökország pénzügyi és gazdasági miniszterei találkoznak először, hogy előkészítsék Recep Tayyip Erdogan török államfő szeptemberi látogatását – jelentette be Angela Merkel szóvivője.

Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan a "közös nemzetközi kihívásokról", köztük a szíriai helyzetről, valamint a német-török kapcsolatokról tárgyalt telefonon a kancellári hivatal közleménye szerint.

Szeptember 28-i németországi találkozójukra tekintettel megállapodtak abban is, hogy a német és a török pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter előkészítő értekezletet tart majd - áll a közleményben.

A törökországi gazdaság helyzete Ankara külföldi partnerei közül Németországot érinti a legnagyobb mértékben - emelte ki egy szerdai összeállításában a Spiegel Online hírportál, rámutatva, hogy hétezernél is több német vállalkozás folytat termelő tevékenységet Törökországban, ahol több mint 13 milliárd euró (4190 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat. A Törökországba irányuló német export tavaly meghaladta a 21,4 milliárd eurót - tették hozzá.

A török líra az idén eddig a dollárral szemben csaknem 40 százalékkal, az euróval szemben nagyjából 35 százalékkal gyengült. Az árfolyam gyengülése a török-amerikai diplomáciai konfliktus révén az utóbbi hetekben felgyorsult. A viszályt egy Törökországban élő amerikai lelkész, Andrew Brunson bírósági ügye okozta. A protestáns lelkipásztort kémkedéssel és terrorizmussal vádolják a 2016-os puccskísérlettel összefüggésben, több mint másfél éves előzetes letartóztatás után július végén házi őrizetbe helyezték.

Washington a jogtalannak tartott eljárás miatt augusztus elején szankciókat vezetett be a török belügyminiszter és az igazságügyi miniszter ellen, és hétfőn Donald Trump elnök utasítására büntetővámot vetettek ki a török acél- és alumíniumipar termékeire.

A jegybanki alapkamat emelését ellenző Recep Tayyip Erdogan szerint a török gazdaság megroppantására irányuló nemzetközi akció gyengíti a lírát. Az államfő kedden az amerikai elektronikai cikkek bojkottjára szólította fel a lakosságot. Korábban arany és devizatartalékaik lírára váltására is felkérte a török polgárokat a líra árfolyamának a védelmében.

Fuat Oktay török alelnök szerdán tudatta, hogy Törökország megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját, válaszul az amerikai szankciókra.

Recep Tayyip Erdogan
Angela Merkel

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.